Organizatıonal resilience in the healthcare industry : the impacts of digital transformation and the role of intellectual capital - Onaran, Sema (My University, 2024)
Dayanıklılık kavramı birçok araştırma alanında ele alınmış olup, organizasyonel anlamda hem araştırmacılar hem de uygulayıcılar açısından giderek artan bir öneme sahip olmuştur. Organizasyonel dayanıklılık, organizasyonların beklenmedik yıkıcı durumlarda bu olaylarla başarılı bir şekilde başa çıkabilme, faaliyetlerini kesintisiz sürdürebilme, toparlanabilme ve gelişim gösterebilme yeteneğidir. Dijital dönüşümün organizasyonlarda dayanıklılığı artırabileceği görüşü kabul edilen görüşler arasındadır. Literatürde sağlık kuruluşları için organizasyonel dayanıklılığın incelendiği araştırmalar oldukça yenidir, ayrıca dayanıklılık üzerine dijital dönüşümün etkilerini araştıran çalışmaların çok az olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de sağlık alanında faaliyet gösteren organizasyonların dayanıklılıkları, dijital dönüşüm ve entelektüel sermayenin etkileri açısından araştırılmıştır. Regresyon analizinin bulguları, sağlık kuruluşlarında dijital dönüşümün organizasyonel dayanıklılığı artırdığını ve entelektüel sermayenin bu ilişkide aracılık etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma hipotezleri Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılarak da analiz edilmiş ve dijital dönüşümün organizasyonel dayanıklılık üzerindeki olumlu etkisini ve entelektüel sermayenin aracılık etkisi olduğu ortaya konmuştur. Bu kapsamda klasik yöntemlerle test edilen araştırma sonuçları, Yapısal Eşitlik Modellemesi ile teyit edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de sağlık sektöründe yer alan organizasyonlarda hem dijital teknolojilere yatırım yaparak dijital dönüşümün artırılması, hem de çalışanların eğitim ve yeteneklerine yönelik yatırımlarla ve paydaşlarıyla olan ilişkilerini güçlü tutarak entelektüel sermayenin artırılması, organizasyonların dayanıklılıklarını artıracaktır.

The concept of resilience has been addressed in many research areas and has become increasingly important for researchers and practitioners in the organizational sense. Organizational resilience is the capability of organizations to deal successfully with unexpected disruptive situations, to continue their activities without interruption, and to recover and develop. It is among the accepted views that digital transformation can increase resilience in organizations. In the literature, research examining organizational resilience for healthcare organizations is quite new, and there are very few studies investigating the effects of digital transformation on resilience. In this study, the resilience of organizations operating in the field of healthcare in Turkey was investigated in terms of the effects of digital transformation and intellectual capital. The findings of the regression analysis revealed that digital transformation increases organizational resilience in healthcare organizations and that intellectual capital has a mediating effect in this relationship. Sobel test results supported the mediation effect of intellectual capital on digital transformation organizational resilience relation. The research hypotheses were also analyzed using Structural Equation Modeling, which revealed the positive effect of digital transformation on organizational resilience and the mediating effect of intellectual capital. In this context, the research results tested by classical methods were confirmed by Structural Equation Modeling. According to the results of the study, increasing digital transformation in organizations in the healthcare sector in Türkiye by investing in digital technologies, as well as increasing intellectual capital by investing in the education and skills of employees and keeping strong relationships with their stakeholders, will increase the resilience of organizations.
Sağlık sektöründe organizasyonel dayanıklılık : dijital dönüşümün etkileri ve entelelüktel sermayemin rolü
Keywords: digital transformation; dijital dönüşüm; entelektüel sermaye Organizational resilience; Health planning; Health services administration; intellectual capital; Organizasyonel dayanıklılık; Sağlık hizmetleri yönetimi; Sağlık planlaması; Turkey; Türkiye