Yazılı basında LGBT temsili: onur haftası haberlerinde Türkiye ve ABD karşılaştırması - Aşçı, Sinan (My University, 2013)
YAZILI BASINDA LGBT TEMSİLİ: ONUR HAFTASI HABERLERİNDE TÜRKİYE VE ABD KARŞILAŞTIRMASI Bu tez çalışması temel amacı, LGBT kimliğinin temsilinde sosyal temsiller ve toplumsal sorumluluk kuramları dâhilinde Akşam, Hürriyet, Habertürk, Zaman, New York Times ve San Francisco Chronicle gibi Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan farklı gazetelerde nasıl yer aldığını incelemektir. Çalışma için incelenecek haberlerin 2006 ve 2012 yılları arasında yayınlanmış olması ve her iki ülkede de Onur etkinlikleri sürecinde yayınlanmış olması öncelikli kıstaslardır ve bu süreçte yayınlanan tüm haberler irdelenecektir. Karşılaştırmalı bir analize başlamadan önce bu çalışma kapsamında cinsiyet ve cinsel azınlıkları temsil eden LGBT nedir ve daha önce yapılmış çalışmalar doğrultusunda LGBT bireylerin tarihsel süreçteki yerleri nasıldır gibi soruların yanıtları verilirken, sosyal temsil ve toplumsal sorumluluk kuramlarının ne oldukları açıklanacaktır. İlk olarak, önceden belirlenen kıstaslar doğrultusunda gazetelerde yapılan taramalar sonucu haberler elde edilecek ve eleştirel söylem analizi çözümlemesi doğrultusunda analizleri yapılacaktır. İkinci olarak, detaylı olarak yapılan analizler karşılaştırılacak ve cinsel azınlıkların Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan gazetelerde nasıl ele aldığı ortaya çıkarılacak. Son olarak da, LGBT bireylerin yazılı basında dilsel pratikler aracılığıyla nasıl temsil edildiği karşılaştırılarak yorumlanacaktır. Homoseksüellik, LGBT, Cinsel Azınlıklar, Cinsel Yönelim, Onur Haftası

THE REPRESENTATION OF LGBT IN WRITTEN MEDIA: A COMPARATIVE ANALYSIS OF PRIDE WEEK NEWS IN TURKEY AND THE USA This thesis mainly aims to understand how construction of LGBT identity differentiates in terms of social responsibility and representation theory in different newspapers published in Turkey and the USA, such as Hürriyet, Akşam, Habertürk, Zaman, and New York Times and San Francisco Chronicle. The period chosen for this study is in the duration of Pride Celebrations between 2006 and 2012, and all the news items published in this period are scrutinized. Before starting a comparative analysis, this study aims to present some relative information, such as defining what gender and LGBT mean, explaining how historical development process of LGBT is discussed by previous researchers, the definition of theories on representation. First, the news items of the newspapers mentioned above are being chosen according to pre-defined Through these categorization, a general perspective on the press coverage in Turkey and the USA will be revealed by the analysis of the evaluations of the general features of this coverage on gender minorities, and an extensive textual analysis will be carried out by analyzing the news texts regarding a common period with full of special activities covered in most of the newspapers representation of gender minorities in Turkish and American Daily Press. Finally, the findings of the analysis of the press coverage of gender minorities will compared and how LGBT people are represented will be evaluated within language functions. Key Words: Homosexuality, LGBT, Gender Minorities, Gender Orientation, Pride Week
Keywords: Cinsel Kimlik; Cinsel kimlik, Kitle İletişim Araçlarında; Gazetecilik