Metin Savaş’ın kurmaca eserlerinde metinlerarası ilişkiler - Öztürk, Veli Kürşad (My University, 2018)
Kristeva’nın ileri sürdüğü Barthes, Riffaterre, Jenny, Genette gibi edebiyat kuramcıları tarafından temellendirmesi yapılıp ilerletilen metinlerarasılık kuramı, 1960’lı yıllardan itibaren metin çözümlemelerinde sıklıkla uygulanmıştır. Metinlerarasılık, bir metnin tek başına var olamayacağını, kendisinden önceki metinlerden beslendiğini, her metinde öncül metinlerden izler taşındığını belirten bir kuramdır. Metinlerarası inceleme yönteminde ele alınan metinle bir veya daha çok metin arasındaki bağlar incelenir.Metinlerarasılık bir metin inceleme yöntemi olduğu gibi modern anlatılarda bir yazım tekniği olarak da kullanılmıştır. Bu teknik, metinlerarası incelemelerde daha verimli sonuçlar verecek eserlerin ortaya çıkmasını sağlamış, yazarla okur arasında metnin zemini, temeli ve kaynakları üzerine bir bilgi paylaşımını doğurmuştur. Yazar, metnin kılavuzluğunu yapacak eserlere okuru yönlendirir.Metinlerarası incelemede “gönderge, alıntı, gizli alıntı, anıştırma, pastiş(öykünme), parodi (yansılama)” gibi terimler kullanılır. Bu çalışmada Metin Savaş’ın yedi adet kurmaca eseri metinlerarası yöntemler bakımından ele alınmış ve gönderge-metinlerle ilişkisi incelenmiştir.

Intertextuality theory which was propounded by Kristeva and improved by the literature theoreticians such as Barthes, Riffaterre, Jenny, Genette has started to use beginning from the 1960s in order to analyze the texts. Intertextuality asserts that a text can’t be existed by oneself and it carries the traces of the antecedents texts. Intertextuality inspection method focuses on the affiliations between two or more texts.Intertextuality is not only considered as an inspection method but also is used as a writing technique. This technique provide the fertile results for intertextuality researches. Moreover, this enables the sharing of information about the ground, basis, and sources of the text between author and readers. The author can lead the readers by means of the works which can be guide for the main text.In intertextuality inspection method, some terms are used such as referent, citation, hidden citation, adumbration, pastiche and parody. In this research, the seven fictional writings of Metin Savas have been examined in terms of intertextuality and referent-relations between texts were analyzed.
Keywords: Intertextuality; Metin Savas; Metin Savaş; Metinlerarasılık; Modern Turkish Literature; modern Türk edebiyatı; postmodernism; postmodernizm; Turkish language; Turkish literature; Turkish Novels; Türk dili; Türk edebiyatı; Türk romanı