Microscopic evaluation of the effect of different schedule and concentration of dentifricies on artificial carious lesions - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Bu çalışmada, yapay olarak oluşturulmuş baş¬langıç mine lezyonuna sahip mine yüzeyine iki farklı şekilde florür uygulanımının polarize ışık ve taramalı elektron mikroskopları kullanılarak etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Lezyon oluşturulmuş insan mine örnekleri deney sürü-since gönüllü bireyler tarafından ağız içi apa-reylerde taşınmıştır. Çalışma, her bir grupta 10 gönüllü birey olmak üzere dört farklı florür konsantrasyonuna sahip dişmacunu (0-,300-, 1500-, 3000 ppm) kullanan dört gurup şeklin¬de yürütülmüştür. Gönüllü bireyler toplam 21 gün boyunca günde 1 kez yada 3 kez olmak üzere verilen dişmacunu ile dişlerini fırçalamış-lardır. Deney sonun da apareylerden uzaklaştı¬rılan mine örnekleri mikroskoplar ile incelen-miştir.Florür konsantrasyonu ve kullanım sıklı¬ğının artması ile mine yüzeyindeki mineral bi¬rikiminin arttığı görülmüştür. Benzer şekilde lezyon remineralizasyonunun konsantrasyon ve kullanım sıklığının artması ile arttığı gözlem¬lenmiştir.

The aim of this study was to evaluate different fluoride applications in two different schedu¬les, on surface enamel with artificial carious le¬sion by polarized light and scanning electron microscopes. Lesion produced human enamel samples were prepared for in situ application for each volunteer. Four groups with ten vo¬lunteers were treated with dentifrices, four dif¬ferent sodium fluoride concentrations (0-,300, 1500-.3000 ppm F), once or three times per day for 21 days. At the end of the analyses un¬der the microscopes it was concluded that dentifrice with increased fluoride content, and frequency of usage increased mineral precipi¬tates on enamel surfaces. Similarly, lesion re-mineralization was more with increased con¬centration and frequency for artificial lesions.
Farklı florür konsantrasyonlu diş macunlarının kullanımlarına bağlı olarak mine lezyonlarına olan etkilerinin mikroskobik yöntemlerle değerlendirilmesi
Keywords: Diş Hekimliği