Bankacılık sektöründe iç kontrol ve iç denetim : Kazakistan bankacılık sisteminin genel yapısı - Taitiyeva, Aigerim (My University, 2022)
Dünyada küreselleşmenin sonucunda ülkeler arasındaki ekonomik ilişkiler sıklaştıkça banka ve diğer finans kuruluşlarına da olan ihtiyaç artmaktadır. Finans sektörü içinde bankaların rolü oldukça büyük ve etkilidir. Şöyle ki, bankalar ülke ekonomisinin en önemli finans kuruluşlarından birincisidir dersek yanılmayız. Yaşanan büyük çaplı global ekonomik krizler bankalardaki denetim boşluklarını ortaya çıkarmış ve beraberinde bankalarca aktif kalitesinin kötüleşmesi ve likidite sorunu getirmiştir. Yaşanan krizler sonucunda gerek Merkez Bankaları, Kamu Dış Denetim kurumları ve gerekse de iç denetimin öneminin altı bir daha çizilmiştir. Çünkü gerçekten de banka yöneticileri tarafından sorunların yönetilebilmesi için denetim en etkili araçtır. Herhangi bir modern devletin ekonomisinin en önemli unsurlarından biri olan bankacılık sistemi, bir bütün olarak toplumun yaşamını etkiler. İşte bu nedenle, ekonominin ayrılmaz bir parçası olan bankacılık, ekonominin dinamik olarak en çok gelişen sektörlerinden biri olmalıdır. Her bankada doğru ve iyi organize edilmiş bir uyum kontrol sistemi, iç denetim ve gözetim sistemleri özellikle Kazakistan bankacılık sisteminin uluslararası finans piyasalarında verimli bir şekilde tanımlanması için oldukça önemli bir görevin çözümüne katkıda bulunur. Kazakistan Cumhuriyeti'nin dünyanın gelişmiş ülkelerinin sayısını girme planları, finansal hareketleri kontrol etmek için ulusal mekanizmayı optimize etmesini zorunlu hale getiriyor. Bu çalışmada Kazakistan Bankacılık Sektöründeki İç Denetim sürecinin işleyişini ele alarak iç denetim faaliyetlerinin Uluslararası Standartlara Uygunluğu araştırılacaktır. Ayrıca bankacılık sisteminde karşılaşılan riskler ve bu risklerin önlenmesi için uygulanan gözetim ve denetim sistemlerinin faaliyetleri değerlendirilecektir.

As the economic relations between countries become more frequent as a result of globalization in the world, the need for banks and other financial institutions also increases. The role of banks in the financial sector is quite large and effective. That is, we would not be mistaken if we say that banks are the first of the most important financial institutions in the country's economy. The major global economic crises revealed the audit gaps in the banks and brought with it the deterioration of the asset quality and the liquidity problem by the banks. As a result of the crises experienced, the importance of both Central Banks, Public External Audit institutions, and internal audits have been underlined. Indeed, auditing is the most effective tool for bank managers to manage problems. The banking system, one of the most important elements of the economy of any modern state, affects the life of society as a whole. That is why banking, an integral part of the economy, should be one of the most dynamically developing sectors of the economy. An accurate and well-organized compliance control system, internal audit, and oversight systems in each bank contribute to the solution of a very important task, especially for the efficient identification of the Kazakhstan banking system in international financial markets. The plans of the Republic of Kazakhstan to enter the number of developed countries of the world oblige it to optimize the national mechanism for controlling financial movements. This study will examine the compliance of internal audit activities with international standards by examining the functioning of the internal audit process in the banking sector of Kazakhstan. In addition, the risks encountered in the banking system and the activities of the supervision and supervision systems implemented to prevent these risks will be assessed.
Keywords: Auditing, Internal; Bankalar; Bankalar ve bankacılık; Banks; Banks and banking; Denetim; Denetim, İç; Internal Audit; Internal Control; İç Denetim; İç Kontrol; Kazakhstan; Kazakistan; Risk management; Risk yönetimi; Risk Yönetimi Audit; Standards; Standartlar