Bilgi yönetiminde bilgi paylaşımı (otomotiv sektöründe bir uygulama) - İldan, Tamer (My University, 2005)
BİLGİ YÖNETİMİNDE BİLGİ PAYLAŞIMI (OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA) Bu çalışma ile belli bir üretim ya da hizmet grubu içinde yer alan organizasyonlar arasındaki bilgi paylaşımının gruba toplam fayda sağlayıp sağlamayacağı incelenmiştir. Organizasyonlar arasındaki bilgi paylaşımını dolayısıyla toplam faydanın artmasını sağlayacak bir model önerisinde bulunulmuştur. Günümüzde, bu çalışmada sunulan model önerisine yakın bir uygulama incelenmiştir. Otomotiv endüstrisinde yer alan Amerika’da faaliyet gösteren Ford Motor Company, Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren Ford Otosan A.Ş. ve Önaysan Ltd. üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Bu firmalar arasındaki bilgi paylaşım yöntemleri ve diğer tedarikçiler ile olan bilgi paylaşım davranışları incelenmiştir. Çalışma sonucunda bilgi paylaşımının sektörde oldukça fazla olduğu tespit edilmiş ve gruba toplam faydasının olduğu sonucuna varılmıştır. KNOWLEDGE SHARING IN KNOWLEDGE MANAGEMENT (AN IMPLEMENTATION IN THE AUTOMOTIVE INDUSTRY) With this research the positive and negative effects of knowledge sharing among the organizations to a defined production or service group has been discussed. A model proposal has been suggested to increase the knowledge sharing among organizations and to raise the total benefit of that industry group. A comparable implementation to this model proposal has been examined. Researches have been made on three companies named as Ford Motor Company (U.S.A.), Ford Otosan A.Ş. (Turkey) and Önaysan Ltd. (Turkey). The methods of knowledge sharing between these companies have been observed. Also the knowledge sharing behaviors among the suppliers of these companies have been inspected. During this research high amount of knowledge sharing among the organizations has been recognized. As a result benefits of knowledge sharing has been found on this industry.
Keywords: Bilgi Yönetimi; Genel yönetim; Yürütmenin yönetimi