Lojistik desteğin dış ticarete katkısı ve ülkelerin rekabet gücüne etkisi - Şık, Egemen Çağlayan (My University, 2021)
Lojistik, günümüzün küreselleşen dünyasında maliyet ve zaman boyutu açısından en önemli rekabet unsurlarından biridir. İşletmelerin etkin ve verimli bir biçimde faaliyetlerini gerçekleştirmeleri ve uluslararası platformda diğer ülke işletmeleri ile rekabet etmeleri adına lojistik faaliyetlere ihtiyaç duyulmaktadır. İşletmelerin ve dolayısıyla bulundukları ülkelerin rekabet gücü, işletmelerin tedarikçilerine ve tedarikçilerin de tedarikçilerine bağlı durumdadır. Küreselleşme ve artan rekabet ortamı ile birlikte lojistik, uluslararası ticaretin en önemli unsurlarından birisi haline gelmiş ve bir ticaret kolaylaştırıcısı olarak uluslararası lojistiğin ticaret hacminin büyümesi ve iktisadi büyüme için önemi, literatürde çokça tartışılan başlıklardan birisi olmuştur. Bu çalışmanın amacı, lojistik desteğim dış ticaret üzerindeki etkisini ve ülkelerin rekabet gücüne etkisini değerlendirmektir. Bu amaçla, lojistik sektörünün durumu değerlendirilerek dış ticaret üzerindeki etkisi araştırılmıştır.

Logistics is one of the most important competitive factors in terms of cost and time in today's globalizing world. Logistics activities are needed in order for businesses to carry out their activities effectively and efficiently and to compete with other country businesses on the international platform. The competitiveness of the enterprises and therefore the countries in which they are located depends on the suppliers of the enterprises and the suppliers of the suppliers. With the globalization and increasing competition environment, logistics has become one of the most important elements of international trade, and the importance of international logistics as a trade facilitator for the growth of trade volume and economic growth has been one of the most discussed topics in the literature. The purpose of this study is to evaluate the effect of logistics support on foreign trade and the competitiveness of countries. For this purpose, the situation of the logistics sector was evaluated and its effect on foreign trade was investigated.
Keywords: Competition; Dış Ticaret; Finance; Foreign Trade; International trade; Lojistik; Maliye; Rekabet Logistics; Uluslararası ticaret