Project management methodologies in it projects and developing a new methodology for it projects in Turkish companies - Özdemir, Özgür (My University, 2002)
BİLİŞİM PROJELERİNDE PROJE YÖNETİMİ METODOLOJİLERİ VE TÜRK FİRMALARINDAKİ BİLİŞİM PROJELERİ İÇİN YENİ BİR METODOLOJİ GELİŞTİRME Metodoloji mühendisliğin metot, teknik ve uygulamalarının iskeletini oluşturur. İlk zamanlar metodolojiler yalnızca yazılım geliştirmede önceki kültür ve teknolojilerden faydalanma amacıyla kullanıldılar. Bundan dolayı mevcut metodolojilerin çoğu hala yazılım geliştirme amacı ile kullanılmaktadır. Bunun devamında iş geliştirme ve uygulama kısmında kullanılacak metodolojilere ihtiyaç bulunduğunun tespiti çok eski bir konu değildir. Bir projenin başarılı ya da başarısız olması büyük ölçüde proje metodolojisi ile ilgilidir. Son yıllarda bilgi sistemleri projelerindeki başarısızlıklar, insanları bunun altındaki nedenleri araştırmaya sevk etmiştir. Standish Group'a göre İT projelerindeki genel basan sadece yüzde 28 olmakla birlikte telekomünikasyonda bu oran yüzde 25 e kadar düşmüştür. Diğer yüzde 75 lik grup zamanında tamamlanamayan ya da bütçesini aşan hatta başarısız olan projeleri içermektedir. Gartner Grup bu konuda daha kötümser rakamlar ortaya koymaktadır. 1999 yılından 2002 ye kadar yapılan bir araştırmaya göre özellikle e-iş projelerindeki başarısızlıkların altında proje yönetimindeki yanlış metotların bulunduğu tespit edilmiştir. Türkiye'de bu konuda yapılmış herhangi bir çalışma olmamakla birlikte, bu tür projelerin başarısızlığı bilinen konular arasındadır. Bu çalışma ile, Türkiye'de uygulanan yabancı ve yerli bilgi sistemleri proje yönetimi metodolojileri incelenmiş ve Türk şirket yapısına uygun bir metodoloji geliştirilmesi için çalışılmıştır.

PROJECT MANAGEMENT METHODOLOGIES IN IT PROJECTS AND DEVELOPING A NEW METHODOLOGY FOR IT PROJECTS IN TURKISH COMPANIES A Methodology provides a framework of engineering methods, techniques and practices. Methodologies firstly used to be a way of looking at problems of software development in a way defined by the concerns of the previous technology and culture. Most of the existing methodologies only refer to development of a software product. Next to software development we also need to focus on management (business and systems). A methodology can make a project successful or unsuccessful. In recent years, because of the high percentage of unsuccessful IT projects, people searched the reasons under this. Only 25 percent of telecom IT projects succeed, a rate that is worse than IT projects across all industries, where 28 percent succeed, according to Standish Group. The other 75 percent in telecom are either late, over budget, cancelled or outright failures. The Gartner Group is equally pessimistic. According to a 1999 study, through 2002, 75 percent of e-business projects will fail to meet the business objectives, due to fundamental flaws in project planning. There is no such a study held in Turkey but it is well-known that rate of the successful projects in Turkey is not high. In this study, we firstly examined the methodologies of foreign IT systems and then local IT systems. We investigated the results of unsuccessful projects because of the methodology used in that IT project. As a result, we developed a new methodology that can fit Turkish companies.
Keywords: Endüstri Mühendisliği