Tokat İlinde Fatal ve Fatal Olmayan Olgularda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsünün Moleküler Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), ülkemizde 2002’den beri görülmekte ve %5 ölüm oranı ile seyretmektedir. Çalışmada, Türkiye’de ençok olgu bildirimi yapan il olan Tokat’ın ilçelerinden toplanan hasta serumlarında saptanan KKKA virüslerinin genomlarının M segmentlerindefataliteden sorumlu olabilecek herhangi bir farklılık olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: KKKA olgularının en çok görüldüğü Mart-Ağustos 2014 döneminde Tokat’ın ilçelerinden başvuran dokuzu eks olan, 10’u şifa iletaburcu olan 19 hasta çalışmaya alındı. Viral RNA elde edilerek, M segment bölgesi PCR ile çoğaltılarak saflaştırıldı ve sekans analizine tabi tutuldu.Bulgular: Elde edilen M segment dizileri Avrupa grubuna girmekteydi, Rusya ve Kosova virüsleri ile yakın ilişki saptandı, hatta filogenetik ağaçtaaynı dal altında toplandı. Ancak 19 alttipten yedisi ayrı bir grup oluşturdu. Bu yedi alt tipte Kosova Hoti genotipinde olduğu gibi R1532K mutasyonu,yine Kosova ve Rusya genotiplerinde bulunan ancak Türkiye’den bildirilen diğer genotiplerde bulunmayan L1601F mutasyonu gözlendi ve bu nedenleayrı bir alt grup olarak tanımlandı.Sonuç: Bu çalışmada Almus’ta yaşayan ve karı koca olan; M segment analizi Turkey/Almus01/2014 olarak aynı çıkan hastalardan birinin eks olmasıdiğerinin şifa ile taburcu olması fataliteden sadece viral suşun değil bireysel faktörlerin de olduğu görüşünü desteklemektedir. Belli dönemlerdefatalite oranının arttığı şüphesi doğsa da her sezon bitiminde fatalite oranının aynı kalması virüste fataliteyi arttıracak bir mutasyonun henüzgelişmediğini düşündürmektedir, bu çalışmada elde edilen veriler bu görüşü desteklemektedir.

Objectives: Crimean-Congo hemorrhagic fever (CCHF) is seen in our country with fatality rate of 5% since 2002. It was aimed to reveal if there_x000D_ were any differences responsible from fatalities in M segments of CCHF viruses detected in patients’ sera in Tokat province, reporting the most of_x000D_ the cases in Turkey._x000D_ Materials and Methods: Nineteen patients, applying to hospital whom, nine were later ex and 10 were discharged with cure, from the same_x000D_ regions of Tokat districts between March to August 2014, which is the period of most number of CCHFV cases reported, were included. Viral RNA_x000D_ was isolated, M segment region was amplified and sequence analysis was performed._x000D_ Results: Obtained M segment nucleotide sequences were found to be in Europe clade having close relation with Russian and Kosovo strains on the_x000D_ same branches of the phylogenetic tree. Seven out of 19 viruses were in a different group because they had R1532K mutation like Russian and_x000D_ Kosovo strains and L1601F mutation which was not found to exist in the genotypes reported from Turkey, before._x000D_ Conclusion: In this study, Turkey/Almus01/2014 M segment analysis was found identical in a couple living in Almus, whom one of them had died_x000D_ while one was discharged from hospital with cure, suggesting individual factors were also responsible from fatality, not only viral strain. On certain_x000D_ periods although suspicion of high mortality rate occurs, at the end of each disease season, fatality stays on the same rate, suggesting there are not_x000D_ any viral mutations increasing fatality. Data on this study support this hypothesis.
Molecular Analysis of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Virus Among Fatal and Non-fatal Cases in Tokat Province