Kutbuddin Eş-Şirazi'nin (Ö. 710/ 1311) Fethu'l-Mennân Fi Tefsiri'l-Kur'an adlı tefsirinden 2/ El-Bakara 35-63. ayetlerini kapsayan bölümün tahkik ve incelemesi - Şabanlıoğlu, Tarık (My University, 2020)
Bu tez Kutbuddîn eş-Şirazi’nin (ö. 710/ 1311) henüz yazma halinde bulunan 40 ciltllik Fethu'l-mennân fî tefsîri’l-Kur’ân adlı tefsirinden bir bölümün (2/ el-Bakara 35-63. âyetler) tahkik ve incelemesini içermektedir. Çalışmaya konu olan Kutbuddîn eş-Şirazi sadece tefsir alanında değil, Fıkıh, Arap Dili, Astronomi, Matematik ve Tıp gibi ilimlerde behre sahibi idi. Nitekim kendisinin Tıp, Astronomi, Mantık, Arap dili, Belagat, Fıkıh Usulü ve Tefsir alanlarında eserleri mevcuttur. Müellifin bu kitabı ansiklopedik metinler arasında sayılabilir, çünkü eserde müellif kendisinden önceki âlimlerin incelikli tespitlerini orijinal kaynaklarından derleyip nakletmektedir.Bu tez çalışmasında tabakat literatüründen hareketle müellifin hayatı kısaca incelenmiş, ardından yazarın atıfta bulunduğu kaynaklar tespit edilmiş, çalışılan bölümden hareketle müellifin yöntemi hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Tahkik bölümünde metnin el yazması nüshaları tespit edilerek 2/ el-Bakara 35-63. âyetlerini içeren kısmın edisyon kritiği yapılmış; bu çerçevede söz konusu bölümün eldeki üç yazma nüshadan karşılaştırmalı analizi yapılarak muhtevadaki ayetlerinin sure/ âyet numaraları tespit edilmiş, hadislerin tahriçleri yapılmış, şiirlerin ve diğer iktibasların kaynakları belirlenmiş ve metinde isimleri geçen şahısların (âlimlerin) biyografilerine kısaca yer verilmiştir. Tezin tahkik bölümünün sonuna ise gerekli bilimsel indeksler ve kaynakça listeleri eklenmiştir.

This thesis is a study and research in a very small part of the book of the connoisseur Qutb al-Din al-Shirazi (d. 710 AH-1311 CE) entitled: Fath al-Mannan in the interpretation of Qur’an, which consists of forty volumes, and which is still manuscript to this day.The connoisseur Qutb al-Din was not just a connoisseur of Sharia, but he has extensive experience in the legislative, Arab and universal sciences, and has books and commentaries on medicine, body, logic, rhetoric, principles of jurisprudence and interpretation.This book is considered one of the encyclopedic books. It involves the interpretation, Arabic, jurisprudence and mysticism sciences, and the treasures successors drawn up in their works.In this thesis, I have worked on studying the author’s life and translated a brief of his writings, making a benefit of the translation scholars and their books, then studying the book after verifying its belonging to the author, via searching for the manuscript copy and collecting what I could, and described the considered three copies in the investigation, then I wrote the targeted section (from verse 35 to verse 63 of Surat al-Baqara) and I counterpart it with the three copies I had, and have attributed its verses, documented its Hadiths, documented his poems, and the quotations permitted by the author, and translated its infamous attractions, while not touching his juristic issues; due to their abundance; then I viewed the author's approach in the books, based on the section I have achieved, and I have concluded my work by stating the findings and recommendations and setting up scientific indexes, sources, and references.Asking God the Almighty for Acceptance and Forgiveness.
Keywords: Fethu'l-mennân fî tafsîri’l-Qur'an; Fethu'l-mennân fî tefsîri’l-Kur’ân Tafsir; Hermeneutics; Islam; İslam; Kutbuddîn AL-Shirazi; Kutbuddîn eş-Şirazi; Tefsir; Tefsir bilimi