ALMAN, AVUSTURYA ve İSVİÇRE YÜKSEK MAHKEME KARARLARI ÇERÇEVESİNDE TALEP ÜZERİNE ÖLDÜRME SUÇU ile ÖTANAZİ İLİŞKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Ceza hukukunun önemli tartışma konularının başında ötanazi yer almak- tadır. Tıbbi anlamı itibarıyla ötanazi, iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalı- ğa yakalanan ve acı çeken hastanın acılarına son vermek amacıyla ölmesine yardım etmektir. Dünyanın her yerinde tartışmalara konu olan ötanazi, Hol- landada (sonra Belçikada) yasal korumaya kavuşmuştur. Ülkemizde ötanazi konusu, gerek geçmişte gerek günümüzde, yeterli derecede tartışılmamıştır. Türkiyede ötanazi konusuna, şimdiye kadar yeterli önem atfedilmemiş olsa da; gelecekte bu alanın yoğun tartışmalar yaratacağı muhtemeldir. Ötanazi; etik ikilemler ve sorunlar yaratan, tüm ayrıntılarına kadar üzerinde düşünül- mesi ve etik ilkelerle irdelenmesi gereken bir konudur. Bu çalışmanın amacı, ötanazinin Avrupada; özellikle Alman, Avusturya ve İsviçre hukuk sistemle- rinde nasıl ele alındığını ortaya koymaktır. Ayrıca ABD ve Avrupadaki öta- naziye ilişkin hukuki mevzuata değinildikten sonra, bu ülkelerdeki gelişme- lerle uyumluluk sağlaması bakımından, ülkemizde 2005 yılından beri yürür- lükte bulunan Türk Ceza Kanunu ile 1960 yılından beri yürürlükte olan Türk Deontoloji Nizamnamesinin bu doğrultuda değiştirilmesi gerektiği vurgu- lanmıştır. Çalışmamızda; Alman, Avusturya ve İsviçre Yüksek Mahkeme Kararları çerçevesinde ötanazi ile talep üzerine öldürme suçu ile intihara yar- dım suçu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar da ortaya konmuştur.
Keywords: Hukuk