Dini tebliğde hutbe’nin yeri ve Hz. Peygamber’in hutbe tarzı - Taşan, Yusuf (My University, 2007)
slam’a davet, önce kisinin kendisinden baslayarak, en yakın akrabasından itibaren asama asama bütün insanlıga kadar uzanan önemli bir görevdir. Teblig, itikadî konularda oldugu gibi, ibadet, muamelat ve ahlakî prensiplerde de geçerlidir. Allahu Teala bu ulvî, görevi genelde bütün Müslümanlara, özelde de bu sahada yetismis insanlara yüklemistir. Dolayısıyla, slam’ı teblig eden müslümanın bu konuda basarı elde edebilmesi için, aynı zamanda iyi bir hatip olması gerekmektedir. Bir sanat gibi telakki edilen hitabet, insanların kendi yeteneklerini kullanarak ve gelistirerek çevresi ile daha iyi iliskiler kurmasıdır. Ayrıca her toplumda güzel konusan insanların bulunması da bir ihtiyaçtır. Özellikle dinî konularda toplumu aydınlatan kimselerin yetiskin birer hatip olmaları gerekir. ste biz bu mütevazı çalısmamızda bu ulvi görevi üstlenen veya üstlenecek olanların, ilahi mesajları insanlara nasıl aktarmaları gerektigini ve bu hususta basarılı olabilmeleri için örnek alacakları Hz. Peygamber’in hutbe ve teblig tarzını çesitli yönleri ile ele almayı amaçladık. Bir giris ve iki bölüm olarak planladıgımız tezimizin giris bölümünde, teblig ve hutbe kelimeleri ile teblig ve hutbe ile iliskili olan diger kelimelerin kavramsal çerçevesini belirlemeye gayret ettik. Ayrıca giris bölümü içinde “kaynaklar” baslıgı altında konu hakkında tespit edebildigimiz ve kayda deger gördügümüz kaynaklarımızı tanıtmaya çalıstık. Teblig ana baslıgı altında ele aldıgımız birinci bölümde tebligin önemi, teblig türleri, tebligde yöntem, tebligde zaman ve mekân konuları üzerinde durduk. Tezimizin ana bölümünü olusturan ikinci bölümde ise, Hz. Peygamber’in hutbe tarzını incelemeye çalıstık. Hutbelerinden de örnekler vererek konunun zenginlesmesini arzu ettik.

Invitation to slam is an important mission for every Muslim. Announcement (teblig) contains not only fundamental principles of belief but also prays, religious practices and moral principles. Generally all of Muslim people but specifically religious professionalists are charged with this important task by Allah. If a Muslim wants to achieve this important task, he must be a good preacher. Oratory is an art and a talent of good communication with other people and all of society. Every society needs good orators. Especially religious instructors and leaders must be good and skilled orators. In our humble thesis we aimed to show what is the Prophet Mohammad’s original style in oratory and also aimed to explain different aspects of it, because the Prophet is a very good model of the other Muslim orators in many ways. Our thesis contains an introducton and two main chapters. In the introduction, we try to explain the meanings of the words hutba (sermon) and teblig (announcement) and make a conceptual framework for our study. In addition, we try to introduce some important sources. In the first chapter we examine different kinds of teblig, the method of teblig and the importance of time and place in teblig. In the second part, which is the main part of of our thesis, we try to explain the Prophet’s original style of hutba. We give some important examples of his hutba.
Keywords: Hadis; Hutbe; Hz. Muhammed, 571-632; İslam Dini