Su hukuku bağlamında su kaynaklarının yönetimi, kurumsal ve hukuksal yapı - Karakaş, Mustafa (My University, 2007)
Su, toprak ve hava kirlenmesi şeklinde değerlendirilen çevre sorunlarına bugün, çevrenin de kısıtlı ve tükenebilir olduğu, korunması ve geliştirilmesi gerektiği anlayışıyla yaklaşılmaktadır. Bunun nedeni, tüm dünya insanlarının ortak zenginliği olan çevresel değerlerin hızla tükenmekte olduğunun bu dönemde daha iyi anlaşılmasıdır. Suyun, insan yaşamını doğrudan doğruya etkilemesi nedeniyle hukukun sularla ilgilenmesi kaçınılmaz olmuştur. Hukuk, birçok ihti¬yaçları karşılamak için insanlara sulardan yararlanma hakkını tanımıştır. Modern Su Hukukunun amacı; su varlıkları kavramının tanımı ve türlerinin belirlenmesi, sular üzerindeki mülkiyet ve tasarruf yetkileri ile hâkimiyet ilişkileri, sulardan yararlanma biçiminin ortaya konması, su planlamasına ilişkin hükümler koyma, su birlikleriyle ilgili düzenlemeler yapma, su sicili¬nin tespiti, taşkın kontrolü, su yönetimi, suların bakımı ve korunmasıdır. Çevreyi oluşturan unsurlar arasında bulunan ve su hukukunun temel konulardan biri olan su kaynaklarının yönetimi hususu, çevreyle ilgili diğer faktörlerin birbirini etkilemesi nedeniyle, çevre sorunlarından ayrı olarak ele alınması güç ise de bu çalışmada bu konu ayrı olarak ele alınıp incelenmiş ve genel olarak Ülkemizde ve Avrupa Birliği Müktesebatında su yönetimi ile ilgili hukuki düzenlemeler incelenmiş, özelde İstanbul’da su yönetimi ile bu konudaki yasal düzenlemeler ayrıntılarıyla anlatılmaya çalışılmıştır.

The environmental problem defined as the pollution of waters, soil and air, is now approached with the understanding that the environment is also limited and may drain of its resources and that therefore it must be protected and developed. The reason for this is that people are now more aware of the fact that environmental values, the common wealth of all the people of the world, are rapidly depleting. As water has a direct impact upon human life, it has become indispensable for the law to be involved in the subject of waters. Laws entitle people to benefit from water for meeting many of their needs. The purpose of the modern waters law is to define the concept of water resources and establish the types that exist, to describe the ownership and disposition rights over waters, define the manner of benefiting from waters, establish provisions pertaining to water planning, make arrangements with the relevant water associations, establish the water registry, take measures against floods, plan water management, and maintain and protect the waters. Although management of water resources constituting one of the fundamental subjects of the waters law, is difficult to take up as a separate issue from environmental problems due to the fact that other factors related to the environment have an impact upon each other, this subject has been separately taken up and reviewed in this study together with the legal provisions related to water management in our country and the EU laws, and an attempt has been made to explain the legal arrangements on the subject with special emphasis on water management in Istanbul.
Keywords: Mahalli İdareler; Su Hukuku; Su Kaynakları_Yerel Yönetimler; Yerel Yönetimler