İstanbul’daki Kamu Hastanelerinde Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Genel Profili - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışma ile İstanbul Kamu Hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sosyo-demografik özelliklerini, çalıştıkları kurumlara ulaşımda yaşadıkları güçlükleri, iş yerinde geçirdikleri zaman aralığını, iş yüklerini belirlemeyi amaçladık. İstanbul gibi sağlığın kalbi olan bir şehirde yaşayan/çalışan sağlık çalışanlarının genel profilini ve sorunlarını belirlemeye çalıştık. Kesitsel bir araştırma olarak planlanan bu çalışmada, İstanbul ili genelinde 50 ve üzeri yataklı hastanelerin sağlık çalışanları temel alınmıştır. Çalışmaya 1237 sağlık çalışanı katılmıştır. Bunlardan 755’i kadın, 482’si de erkektir. Çalışmada, sağlık çalışanlarının demografik özellikleri ve iş ortamını ve koşullarını belirlemeye yönelik ifadelere yer verilen anket formu uygulanmıştır. Kamu hastanelerinde çalışan 1237 sağlık personelinin %61’i kadın, %39’u erkek personeldir; %48,6’sı bekâr, %46,7’si evli ve %4,7’si ise dul/boşanmış olarak medeni durumunu belirtmiştir. Aynı zamanda sağlık personelinin %23,6’sı 10 yıl ve üzeri çalışma tecrübesine sahipken, %31,2’si 5-9 yıl arası, %45,2’si ise 5 yıl ve daha az çalışma tecrübesine sahiptir. Yaptığı mesleği kendisine uygun bulma oranı %46,8’dir. Literatürde, özellikle doktor ve hemşirelerin yaptıkları işten memnun olmadıkları ve bu meslek gruplarında mesleği bırakmayı düşünenlerin oranlarının yüksek olduğudur. Sağlık çalışanları, sigara ve sigaranın zararları konusunda hastalar tarafından rol modeli olarak benimsendikleri bir gerçektir. Bizim çalışmamızda sigara içme oranının yüksek olduğu (n=484, %39,1) görülmüştür ama sigarayı bırakmaya çalışan (n=130, %10,5) bir grupda vardır. Literatürde sağlık çalışanlarının sosyo-demografik özellikleri ile ilgili ve çalışma ortamlarına yönelik birçok çalışma bulunmaktadır. Yaşanan fiziksel sorunlar stres, baş ağrısı, gerginlik, gastrit, ülser, uyku düzensizliği olarak özetlenirken, çalışma ortamından kaynaklanan sorunlar olarak iş yükünün fazla olması, çalışma arkadaşlarıyla ve üstlerle yaşadıkları problemler, çalışma ortamındaki günlük iş yükünün yoğun ve fazla olması, kuruma ulaşımda yaşadıkları güçlükler sıralanmaktadır.

The aim of this study was to determine the socio-demographic characteristics of health workers who are employed in the health sector in Istanbul's public hospitals. Furthermore, to determine the difficulty in achieving the workplace, the working hours, the workload, the concerns of the professional future, the possibility of falling into a depression. The general profile and the problems of the health workers living and working in a metropolis like Istanbul, the heart of the health care, were investigated. In this cross-sectional study serves as a research base, employees of hospitals in the city of Istanbul with a bed capacity of 50 and above. The survey 1237 health workers took part, of whom 755 women and 482 men. A questionnaire which interviewed the demographic features, the working environment and the working conditions of health workers, was applied. Of the 1237 health workers working in public hospitals are 61 % women, 39 % men; as marital status 48.5% single, 46.7% married and 4.7% widowed / divorced was indicated. Furthermore, 23.6% of them are working more than 10 years, 31.2% between 5 - 9 years, 45.2% less than 5 years in the health sector. 46.8% of employees find their profession for them as suitable. In the literature is written that mainly doctors and nurses are dissatisfied with their profession and the share of people who want to quit the job is high. Health care workers play an important role as a model for patients when it comes to smoking and its dangers. Our study shows that the proportion of smokers among health care workers is very high (N: 484, 39.1%), it is also a group yet are trying to quit smoking (N: 130, 10.5%). In the literature, there are many studies on the socio-demographic characteristics of the health care workers and their working environment. As physical problems stress, headaches, tension, gastritis, gastric ulcers, sleep disorders are described, high workload, problems with co-workers and supervisors, intensive work, the difficulties of reaching the workplace are listed as problems in the workplace. These results are consistent with the results obtained in our research.
General Profile of the Health Workforce in Istanbul's Public Hospitals