Dünya ticaretinin serbestleşmesi sürecinde küresel rekabet sistemi ve politikaları - Sabır, Hasan (My University, 2001)
Serbest ticaret politikası ve rekabet politikası arasında birbirlerini tamamlayan, işlerlik kazandıran çok yakın ilişkiler bulunmaktadır. Bu tezin ana amacı, ticaretin serbestleştirilmesi ve rekabet politikaları arasındaki ilişkileri açıklamak olup, bu bağlamda da küreselleşmenin daha etkin ve işlevsel bir biçimde devam etmesini sağlayacak bir rekabet sistemi önermektir. Dünya ticaretindeki serbestleşme, bu sürece katılan ülke piyasalarının rekabetçi bir nitelik taşımasını gerektirmektedir. Çünkü, bu süreçle birlikte, herhangi bir ülkede meydana gelen anti-rekabetçi bir uygulamanın diğer ülke piyasalarında da anti-rekabetçi etkiler yapması sorunu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla, gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda aksak rekabet koşullarının giderilmesi ve buna yönelik düzenlemeler olan rekabet kurallarına ilişkin küresel bir yaklaşım benimsenmesi zorunlu bir hale gelmiştir. Tezde, bu çerçevede uygulanabilecek ortak kurallar ve politikalar önerilmektedir. Uluslararası ticareti etkileyen, rekabet problemlerine ilişkin olarak, küresel politikaların geliştirilmesi ihtiyacı artık Dünya Tİcaret Örgütü'nün de gündeme girmiş ve bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Dünya Ticaret Örgütü bünyesindei farklı ülkelerin değişik rekabet politikalarını koordine etmeye yönelik bir eğilim oluşmuştur. Tezde, bu çalışma grubunun faaliyetlerine ilişkin de bilgi verilmektedir. Rekabet politikası konusunda benimsenecek küresel yaklaşım, bir ülkede meydana gelen ancak diğer ülke piyasalarında da anti-rekabetçi etkiler doğuran uygulamalara ve yabancı firmaların pazara girişlerinin anti-rekabetçi yollarla engellenmelerine karşı önemli bir çözüm oluşturabilecektir.

There are close relations between competition policy and trade policy. The main purpose of this thesis is to explain these close relations between tarede and competition policy and purpose a global competition policy. Competition policy seek efficent markets but there are differences between competition policies in the world. For that reason, It must be found a global system which cooordinates different competition policies and common rules on competition. World Trade Organisation found a working gorup on competition. The reports of this groups are explaind in this thesis. Turkey also has got a competition law. Global competition policy is more commen rules on competition policy and a system wich coordinates different competition policies in the world.
Keywords: Çok taraflı işbirliği; Ekonomi; Küreselleşme; Rekabet Uluslararası; Ticaret Uluslararası; Uluslararası ekonomi