Din eğitiminde Kur’an’a göre tezkiye kavramı - Kılıç, Sibel (My University, 2019)
Eğitimin amaçları çerçevesinde İslam Eğitiminin kâmil insan yetiştirmek, karanlık olandan aydınlık olana çıkarmak, doğruyla yanlışın ayrımına varmak, taklidi engellemek, hakikati ortaya çıkarmak gibi gayeleri mevcuttur. Bunun neticesinde asıl menzil olan tevhide ulaşıp ebedi mutluluğa ulaşma arzusu ile dünya hayatını şekillendirmiş olmaktayız. İnsanın dünya ve ahiret mutluluğu din eğitiminin nihai kazanımı olarak düşünüldüğünde bu kazanımı elde etmenin birçok yöntemi bulunmaktadır. Bu çalışmada tezkiye kavramı din eğitiminde nefis ve kalp için eğitsel bir metot olarak kabul edilip din eğitimi için gerekliliği araştırılmıştır. Nefis ve şeytanın insan üzerindeki etkisinin azaltılıp etkili bir eğitim sağlanabilmesi için aydınlık bir kalp ve ona bağlı dimağın temizlenmesi gerekmektedir. Zira kirlenmiş ve saf olmayan bir ortamda hiçbir şeyin temiz kalması mümkün değildir.

As a part of educational purposes; Islamic education aims to raise well-educated people, elicit from dark to the bright, distinguish between right and wrong, prevent imitation and reveal the truth. As a result of this, we style our mortal lifes by reaching the monotheism which is the only real way with the desire of reaching the eternal happiness. As religious education’s ultimate aim is to make people happy both in the world and afterlife,there are many ways to reach this aim. In this study; the concept of acquittal is accepted as an educational method for the human soul and heart and researched the necessity of it. To reduce the effect of human soul and demons on people and for the effective education it is necessary to have bright heart and clean the mind which is connected to it. Because it is impossible to stay clean in contaminated and an impure environment.
Keywords: Din eğitimi; Felsefe ve din; Islam; İslam; Philosophy and religion; Religious education; temzilik clean