Mortgage kredileri ve Türkiye’de mortgage kredilerinin büyüme analizi - Çapraz, Hande (My University, 2013)
Mortgage, özellikle gelişmiş ülkelerde 200 yıllık geçmişe sahip bir konudur. Amerika Birleşik Devletleri ve Kıta Avrupa’sı ülkeleri mortgage kredileri ve mortgage kredilerine dayalı ikincil piyasalarda kurumsallaşarak, uzmanlaşmıştır. 20. yüzyılın en etkili finansman yöntemlerinden biri olan mortgage sistemi, kısa bir süre öncesinde ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde nüfus artışı ve kentleşme konut sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu soruna bir çözüm olarak, son zamanlarda Türkiye bir konut finansman yöntemi olarak birçok ülkede uygulanmış mortgage sistemini benimsemiştir. Bu çalışmada, mortgage sistemi ve mortgage sisteminin Türkiye'deki uygulamaları incelenmiş, mortgage sisteminin temel kavramları, mortgage çeşitleri, mortgage sigortaları, ikincil piyasalar ve ipoteğe dayalı yapılandırılmış finansal ürünler analiz edilmiştir. Son olarak geçmişten günümüze ülkemizin konut finansman yapısı üzerinde durulmuş, sistemin gelişiminde rol oynayacak makroekonomik değişkenlerin mortgage kredilerine etkileri araştırılmış ve Türkiye'de mortgage kredilerinin büyüme eğilimi üzerine ekonometrik bir çalışma yapılmıştır. Mortgage kredileri, Türkiye.

Especially, in developed countries mortgage has a history of 200 years. The United States of America and European countries have institutionalized and specialized in mortgage credits and secondary mortgage markets. The Mortgage system, which is one of the most effective financing systems in 20th century, has started to be executed in our country a short period of time ago. In our country, the population growth and urbanization raises the question of housing. As a solution to this problem, Turkey has recently adopted the mortgage system, which has been applied in many countries as a housing finance method. In this study, mortgage system and the application of in Turkey are examined. The basic concepts of the mortgage system, types of mortgage loans, mortgage insurance companies, secondary markets and mortgaged backed securities have been analyzed. Finally, from the past to the present we focused on the structure of our country's housing finance, we investigated the effects of macroeconomic variables mortgage loans and have been conducted econometric study on the growth trend in mortgage loans in Turkey. Key Words: Mortgage Loans, Turkey.
Keywords: Konut Kredisi; Kredilendirme; Mortgage