Satınalma yöntemiyle banka devri: Türkiye uygulamasından seçilmiş bir örnek - Gülay, Veclal (My University, 2004)
SATINALMA YÖNTEMİYLE BANKA DEVRİ: TÜRKİYE UYGULAMASINDAN SEÇİLMİŞ BİR ÖRNEK Banka birleşmelerinin önemli nedenleri ölçek ekonomilerden yararlanma, birleşmeyle oluşacak sinerji etkisi, maliyetlerin düşürülmesi, birleşen bankaların değerinin artması, rekabet gücünün artırılması olarak sıralanabilir. Ancak ülkemizde yaşanan banka birleşmeleri daha çok yeniden yapılandırma çerçevesinde zorunluluktan kaynaklanmaktadır. Bu program kapsamında 27 Haziran 2001 tarihinde Türkiye'de faaliyette bulunan bankalardan birinin diğer bir veya birkaç banka ile birleşmesi veya bütün borç, alacak ve mevduatını Türkiye'de faaliyette bulunan diğer bir bankaya devretmesi ile ilgili Banka Birleşmeleri ve Devirleri Hakkında Yönetmelik yayınlanmıştır. Bankalar Kanununda da yapılan değişiklikler ile bankaların devir ve birleşme işlemlerindeki sürecin hızlandırılması amaçlanmıştır. Bankaların ve iştiraklerinin devir ve birleşmelerini kolaylaştırmak yönünde vergi teşvikleri getirilmiştir. Bu tez çalışmasının esas amacı ülkemizde gerçekleştirilen banka birleşmelerinde yaşanan süreçler ve birleşme sonrasında makroekonomik değişkenler açısından incelenmesidir. Makroekonomik değişkenler ülkemizde satınalma yoluyla devir yaşanan bir bankanın reel verileri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde birleşme ile ilgili kavramlar açıklanmış, Türkiye'de ve Dünyada yaşanan banka birleşme ve devirlerindeki gelişmeler anlatılmıştır. İkinci bölümde dünyada ve Türkiye'de banka birleşmelerinin yasal düzenlemelerine değinilmiş, örnekler verilmiştir. Ayrıca ülkemizde yeniden yapılandırma çerçevesinde gerçekleştirilen banka birleşmeleri etraflıca anlatılmıştır. Uygulama bölümünde ise ülkemizde yaşanan banka birleşmesi örneği satın alma sürecinin başlangıcından, banka incelemesi, devir alınması, birleşme sonrası yaşananlar ve satınalma yoluyla yaşanan devrin ülke ekonomisine katkısı başlıkları altında incelenmiştir. Tez çalışması sonucunda bankanın büyümesinin zorlukları yanında makroekonomik avantajlar da sağlayacağı kanaatine varılmıştır. Şöyle ki, büyüyen banka yapısı ile daha geniş bir kitleye yönelinecek birleşmenin de etkisi ile bankacılık piyasasından daha büyük paylar sağlanacaktır. Diğer yandan bilanço büyüklükleri artacak, aktif kalitesi ve karlılık uzun vadede olumlu yönde etkilenecektir. BANK TAKEOVER: AN EXAMPLE TAKEN FROM TURKEY A merger is the combination into a single economic enterprise of two or more previously independent enterprises. Mergers are surely as old as social history and indeed many were effected through marriage. One of the fastest, most economical, and ultimately financially rewarding routes to corporate growth is through the merger/ acquisition process. After some economic crisis in Turkey, in last years some restructuring mechanisms are needed in banking sector. This mechanism is used for market-based solutions, which are: -Shareholder capital injection, -Sale or merger, -Privatization, -Liquidation without deposit compensation. In this thesis, a bank merger is analyzed with its real finacial items. An example is taken from Turkey, which a small bank takeover another bank from TMSF. After merger, the bank ratios are compared with another banks' ratios in Turkey banking system. The bank is also analyzed according to the macroeconomic variables which are interest rates, employement, credits and profitability. The benefit of a bank merger can be stated as the difference between the total present value of the merged banks and the sum of their present values if they do not merge. After takeover, a new merged bank will have some advantages in banking sector. It will have an effect on interest rates; also by changing its credit policy it can wide its credit portfolio. The bank's financial items will be strenghten and its place will be much better in the sector. The balance sheet items will increase, the quality and profitability of the bank will be improved.
Keywords: Banka Birleşmeleri