Pedodontide kullanılan farklı dental materyallerin yüzey özellikleri ve mikrosertlikleri ile in situ oluşan biofilm tabakasının yapısı arasındaki ilişkinin incelenmesi - Çalışkan, Fatma Varol (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı, çocuk diş hekimliğinde kullanılan iki adet rezin esaslı ve bir adet cam iyonomer esaslı fissür örtücü materyalin pürüzlülük, temas açısı ve mikrosertliklerinin biyomimetik hidroksiapatit (BHAP) disk örnekleri ile kıyaslamalı olarak incelemek ve bu dental materyallerin yüzey özelliklerinin biyofilm oluşumuna etkisini, normal flora ve hidroksiapatit (HAP) içeren florada değerlendirmektir. Bu amaçla çalışmanın ilk bölümünde iki adet kompozit esaslı fissür örtücü (K1) ve (K2), bir adet cam iyonomer esaslı fissür örtücü (Cİ) ve kontrol grubu olarak BHAP ve diş minesinden 10’ar adet hazırlanarak mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve temas açısı ölçümü yapıldı. Çalışmanın ikinci bölümünde ise 6-12 yaş arası, hareketli yer tutucu ihtiyacı olan 20 çocuğun üst çenesi için hazırlanan apareylerin palatinal kısımlarına 5x5x2 mm boyutlarında dental materyaller ve BHAP örnekleri yerleştirildi. Aynı apareyler aynı bireylere her seferinde örnekler değiştirilerek iki farklı koşulda 7’şer gün süreyle kullandırıldı. Grup I’de; normal florada Grup II’de HAP içeren florada deney materyalleri üzerinde oluşan biyofilm tabakası örnekleri apareylerden çıkarılarak SEM görüntüleme yöntemi ile incelendi. Sonuç olarak; tüm deney materyalleri mikrosertlik, pürüzlülük ve temas açıları yönünden farklılık gösterdikleri tespit edilmesine rağmen normal flora ve HAP içeren koruyucu ürünün bulunduğu florada yüzeylerinde oluşan biyofilm miktarı açısından anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0.05). Ancak HAP içeren koruyucu ürünün bulunduğu florada biyofilm miktarlarında anlamlı derecede düşüş tespit edilmiştir (p<0.05). Anahtar Sözcükler: Hidroksiapatit, Mikrosertlik, Oral biyofilm, Pürüzlülük, Temas açısı

Correlation Between Microhardness and Surface Properties and In Situ Biofilm Formation On Dental Materials The aim of this study was to evaluate the amount of biofilm formed in presence of normal and hydroxyapatite added oral environment on a glass-ionomer (GIS), two comoposite sealants (C1) and (C2) used as pit-fissure sealant in pediatric dentistry as compared to biomimetic hydroxyapatite disc (BHAP) and enamel, also to assess the correlation between their microhardness and surface properties. First, microhardness, surface roughness and contact angle of fissure sealants were measured. Then, dental material samples and BHAP blocks as a control, (5x5x2) were placed to palatinal part of upper removable space maintainers of 20 children aged between 6-12 years. At first week biofilm was formed in normal flora, then hydroxyapatite (HAP) paste was used for the second week. Samples were taken off from appliances and analyzed by SEM imaging. There was a statistically significant difference between the roughness of dental materials (p<0.05). There was no difference between microhardness of C1 and C2 (p>0.05), whereas there was statistically difference between GIS and C1, C2, BHAP and enamel (p<0.05). GIS was the group which caused the contact angle measurements statistically different with other materials (p<0.05). At first, the biofilm formation was not significantly different, whereas with the use of HAP, the biofilm formation was significantly decreased in all groups (p<0.05). In all the groups there was no correlation between the biofilm formed on dental materials and microhardness, surface roughness and contact angle. Key words: Contact angle, Hydroxyapatite, Microhardness, Oral biofilm, Surface roughness,
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Çene; Diş_Çocuk Diş; Pedodonti