Sermaye piyasası kanununda düzenlenen piyasa dolandırıcılığı suçu - Şuekinci, Esin (My University, 2009)
ÖZETÇalışmamızda sermaye piyasalarının dürüst ve sağlıklı olarak işlerliğini engelleyen ve evrensel anlamda etkin mücadeleyi gerektiren manipülasyon suçu incelenmiştir. Bu kapsamda sermaye piyasasının unsurları tanımlanarak, global sermaye piyasaları hakkında bilgilere, Türk hukukundaki sermaye piyasasına ilişkin mevzuat düzenlemelerine, manipülasyonun tanımı ve türlerine yer verilmiştir. 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununda 107. madde başlığı altında düzenlenen piyasa dolandırıcılığı suçunun, işleme dayalı ve bilgiye dayalı türleri, görevli ve yetkili yargı mercileri, soruşturma ve kovuşturma usulü incelenmiştir. Güncel mevzuatın, 2999 Sayılı Mülga Kanun ile farkları ele alınmıştır. Doktrindeki tartışmalara da değinerek, Yargıtay kararları ve uygulamadan verilen örnekler ışığında mevcut kanuni düzenlemelerin ortaya çıkardığı birtakım sorunlara yönelik açıklamalarda bulunulmuştur.

In our study crime of manipulation which hampers honest and reliable functionality of capital markets and needs to be fought against is examined. In this context elements of capital market are defined, information on global capital markets, legislative arrangements regarding capital market in Turkish law and information on types and description of manipulation are given. Transactional and informational types of crime of capital fraud, authorized and competent judicial authorities, investigation and prosecution procedures enacted under Article 107 of Capital Market Law No: 6362 are examined. Differences between current legislation and Repealed Law No: 2999 are discussed. Explanations are made for some problems revealed by current legal regulations in the light of examples of Supreme Court decisions and practice by mentioning debates in doctrine.
Keywords: Capital market; Dolandırıcılık; Fraud; Hukuk; Law; Sermaye piyasası; sermaye piyasası kanunu Capital Market Law