Milas ilçesinin tarım coğrafyası - Kaya, Sinan (My University, 2019)
Milas Anadolu’nun güneybatısında yer alır. Muğla ilinin nüfus ölçeğinde üçüncü büyük ilçesidir. Geçmişte önemli bir tarım kenti olan Milas, günümüzde de tarımsal yapısını korumaktadır. Muğla ilçeleri arasında en fazla tarımsal alana sahip ilçenin kuzeyinde Bafa Gölü ve Aydın, doğusunda Menteşe ve Yatağan ilçeleri, güneyinde Gökova Körfezi, batısında Bodrum ilçesi ve Güllük Körfezi bulunur. İlçede görülen ılıman iklim sayesinde çok sayıda tarım ürünü yetiştirilebilmektedir. Meyvecilik, özellikle zeytinciliğin yanında sebzecilik, hayvancılık ve diğer tarla bitkileri ziraatı son yıllarda gelişme göstermiştir. Yeni yapılan barajlarla birlikte sulamalı tarım önem kazanmış, ilçede yetiştirilen tarım ürünü çeşitliliği artmıştır. İlçede geçmişte büyük önemi olan tütün ve pamuk ziraatı, yerini meyve ve sebze yetiştiriciliği, balıkçılık ve büyükbaş hayvancılık sektörlerine bırakmıştır. Zeytincilik alanında Muğla’da ilk sırada olan Milas’ta coğrafi işaret alan 10 adet zeytinyağı markası bulunmaktadır. Bunlardan biri 2018 yılında dünya zeytinyağı markaları arasında altın madalya ödülü almıştır. Ayrıca her türlü hayvancılık faaliyetinin yapıldığı Milas ilçesi, büyükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık alanında Muğla’da ilk sırada gelir. Son yıllarda kültür balıkçılığı sektöründe önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Milas ihracata yönelik kültür balıkçılığı faaliyetleri ile ülke çapında dikkat çeken bir ilçedir. Bu çalışmada, Milas ilçesinin tarımsal faaliyetleri coğrafi açıdan ele alınmış, Milas’ta tarım sektöründe meydana gelen değişimler ve ilçenin zirai üretimine etki eden fiziki ve beşeri coğrafya koşulları incelenmiş, tarım sektöründe karşılaşılan sorunlar, sebepleri ve sonuçlarıyla değerlendirilmiş, bu sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur.

Milas is located in southwest Anatolia which is an important agricultural city in the past, still maintains its agricultural structure. In the north of Milas is Bafa Lake and Aydın, in the east Menteşe and Yatağan districts, in the south Gökova Gulf, in the west Bodrum district and Güllük Gulf. Milas has the largest agricultural area among Muğla districts. Because of the mild climate, many agricultural products can be grown in the district. In addition to fruit growing, especially olives, vegetable farming, animal husbandry and other field crops productions have improved in recent years. With newly constructed dams, irrigation gained importance and the variety of agricultural products grown in the district has increased. Tobacco and cotton agriculture, which had great importance in the past, has been replaced by fruit and vegetable growing, fishing and cattle breeding sectors. Milas, which is in the first place in the field of olive production in Muğla, has 10 olive oil brands that have geographical indication. One of them received the gold medal award among the world olive oil brands in 2018. In addition, Milas district, where all kinds of animal husbandry activities are carried out, comes first in Muğla in the field of cattle breeding, poultry and beekeeping. In recent years, significant developments have been achieved in the fish farming sector. Milas is a district that attracts attention throughout the country with its export oriented fish farming activities. In this study, agricultural activities in Milas district have been discussed with geographical perspective. Changes in agricultural sector in Milas and physical and human geographical conditions affecting the agricultural production of the district have been studied. Problems encountered in the agricultural sector have been evaluated with their causes and results, solution suggestions for these problems have been presented.
Keywords: Agricultural geography; Animal Breeding; Arıcılık; Beekeeping; Coğrafya; Fish Farming; Geography; Hayvancılık; Kültür Balıkçılığı Agricultural Geography; Milas; Milas (Turkey); Milas (Türkiye); Tarım coğrafyası