Poliamid/ polipropilen (pa/ pp) karışımlarının yapı ve özellikleri - Karadeniz, Eylem (My University, 2006)
POLİAMİD/ POLİPROPİLEN (PA/ PP) KARIŞIMLARININ YAPI VE ÖZELLİKLERİ Bu çalışmanın amacı; mühendislik polimeri olan poliamid 6 polimerinin içerisine uygun katkılar yada dolgular katılarak göstereceği özellikleri incelemektir. Bu inceleme ile birlikte poliamid için farklı özelliklere sahip ürünlerin özellikleri tespit edilmiş olacaktır. Bu amaca istinaden poliamid ürünün özelliklerine bağlı olarak içerisine belirli oranlarda homopolimer polipropilen, maleik anhidritli polipropilen ve cam elyafı katılarak gösterdiği mekanik özelliklerdeki değişimler incelenmiştir. Genel olarak poliamid 6; çok iyi yorulma mukavemeti, iyi sürtünme mukavemeti, düşük sürtünme katsayısı, iyi kimyasal direnci ve elektriksel özellikleri ve çok iyi darbe mukavemeti vardır. Ancak poliamid’ler higroskopiktir (nem, mekanik özellikleri ve boyutları etkiler), çentiğe duyarlıdır ve düşük sıcaklıklarda; darbe mukavemeti, UV mukavemeti, kuvvetli asitlere mukavemet ve yapışma güçlüğü gibi dezavantajları da vardır. Kolay akan bir maddedir. Poliamid 6’ nın bu özellikleri de dikkate alınarak değişik oranlarda, mikser de hazırlanan karışımlar ekstrüzyonla üretilerek, granül haline getirilmiştir. Hazırlanan karışımlar enjeksiyonla kalıplama yöntemi kullanılarak ISO 527.2 ve 180 standartlarına uygun numuneler hazırlanmıştır. Test ve şartlandırmalar için kullanılan cihazlar; çekme, darbe, akışkanlık, yoğunluk, SEM, DSC, HDT, vicat ve etüv’ dür. Öncelikle homopolimer polipropilen’ nin içerisine % 30 cam elyafı katılarak referans özellikleri incelenmiştir. Cam elyaf katkılı bu karışımın darbe direncinin 3,5 kJ/ m²’den, 4,4 kJ/ m²’e çıktığı tespit edilmiştir (AG131H).

PROPERTIES AND STRUCTURE OF POLYAMID/ POLYPROPYLENE (PA/ PP) MIXTURES The aim of this study is to survey and analyse the structure properties of polyamid 6 polymer -which is a engineering polymer- by adding appropriate filliens or additives; . Whit this study, the characteristic of polyamid products will be determined.. For this purpose and aim, being related to the properties of polymaid product by adding homopolymer polypropylen, maleic anhydrit polypropylen and glass fiber the changes in mechanical properties are surveyed. Generally polyamid 6 product has, very good fatigue resistance, friction resistance, low friction coefficent, good chemical resistance and electrical properties and very good impact resistance. But polyamids are hygroschopic (humidty effects mechanical properties and dimensions), sensitive to the shear and at low temperatures has disadvantages such as; impact resistance, UV resistance, resistance to the strong acids and difficulty of adhesion. It is a easy melting material. By taking into account these properties of the polyamid 6, at different rates the mixtures which are prepared at mixer are processed to granules by producing with ecstrusion. The mixtures prepared, by using the injection moulding technics, samples in standards of ISO 527.2 and 180 are prepared. The devices which are used for test and conditioning are; tensile strengths, impact, melt flow index, density, SEM, DSC, HDT, vicat and etuv.
Keywords: Metal Eğitimi; Plastikler_Polipropilen; Polimer Malzemeler; Polimerler; Termoplastikler