Avrupa Birliğinde ortak tarım politikası - Bektaş, Bahadır (My University, 2003)
İnsan yaşamının temel ihtiyacı olan gıda ile doğrudan ilişkisi, tarım sektörünü ülke ekonomileri açısından son derece önemli kılmaktadır. Ülkeler tek tek tarım politikaları oluşturmak yerine birlik halinde tarım politikaları oluşturarak hem tarımsal verimliliği arttırmak hem de tarım sektöründe çalışanların refah düzeyini iyileştirmek istemişlerdir. Böyle bir oluşuma en güzel örnek Roma Antlaşması ile Avrupa Birliği tarafından oluşturulan Ortak Tarım Politikasıdır. Ortak Tarım Politikası ile Avrupa Birliği kendini diğer ülkelerle yapılacak tarım ticaretinde koruma altına almaktadır. İthalatta uyguladığı vergiler ve ihracata yönelik destekler sonucu Avrupa Birliği'nde tarım sektörünün gelişimi sağlanmıştır. Tarım sektörünün AB ekonomisinin %5'ine karşılık gelmesine rağmen, Birlik bütçesinin halen yarısının Ortak Tarım Politikası'na ayrılması, söz konusu politikanın önemini açıkça ortaya koymaktadır. Türkiye'nin de, uzun yıllar süren çalışmalar sonucu oluşmuş ve başlangıcından günümüze dek önemli reform çalışmaları ile değişime uğramış Ortak Tarım Politikası'na uyumunun kolay olmayacağı açıktır. Türkiye'de yakın geçmişte başlatılan kapsamlı tarım reformu gelişmedir. Ancak, AB'nin de bu çalışmalar için Türkiye'ye teknik ve mali destek sağlaması son derece faydalı olacak ve uyum sürecini hızlandıracaktır. Agricultural sector is very important for the economies of countries because of direct relation to food which is main need for human life. Countries wanted to increase agricultural productivity and improve the level of the workers in agricultural sector with creating agricultural policies as becoming together instead of doing it one by one. The best example for it Common Agricultural Policy which is made by Rome Agreement and European Union. European Union takes itself under protection with Common Agricultural Policy in trade of agricultural which will be done with other countries. The improvement of agricultural sector in European Union has been provided by the result of supports for export and taxes which is applied on import. Although agricultural sector is %5 of Economics of European Union, allocation of the half of union budget to Common Agricultural Policy, is bringing up the importance of the policy clearly. It's clear that it won't be easy for Turkey to adjust to Common Agricultural Policy which was taken from as the result of studies that take long years and which was changed with important reform studies from the beginning to nowadays. Detailed Agricultural Reform Programme which was started recently in Turkey is a big improvement for Turkey. But, it will be useful providing technical and financial support by European Union to Turkey for these studies and it will make the adjustment process faster.
Keywords: Avrupa Birliği_Tarım; Avrupa bölgesel kuruluş ve örgütleri; Hukuk; Uluslararası hukuk