Damadzâde Ebu Bekir B. Ömer’in El- Hikemü’rravâbiġ Fî Şerhi'l-Kelimi’n-Nevâbiġ adlı eserinin tahkiki - Sakarya, Ferahiye (My University, 2016)
DAMADZÂDE EBU BEKİR B. ÖMER'İN EL-HİKEMÜ'R-RAVABİĠ FÎ ŞERHİ'L-KELİMİ'N-NEVÂBİĠ ADLI ESERİNİN TAHKİKİ (İNCELEME VE TAHKİK) Bu çalışma, Zemahşerî'nin Arap dili sahasında hikmetli sözleri bir araya getirdiği el-Kelimü’n-nevâbiġ adlı eseri üzerine, son dönem Osmanlı âlimlerinden Damadzâde Ebu Bekir B. Ömer b. Ahmed'in (Ö. 1203 H) kaleme aldığı el-Hikemü'r-ravâbiġ fî şerhi'l-Kelimi'n-nevâbiġ isimli şerhin inceleme ve tahkikidir. Ebu Bekir B. Ömer, kaleme aldığı el-Hikemü'r-ravâbiġ fî şerhi'l-Kelimi'n-nevâbiġ'de veciz ifadeleri, âyet-i kerîmeler, hadis-i şerifler, şiirler, bazı meseller, ilmi bahisler ve tarihi hadiselerle açıklamıştır. Açık ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. Başta Ebu’t-Tayyib el-Mütenebbî olmak üzere çok sayıda şair ve onların şiirlerine yer vermiş, adeta bu konudaki vukufiyetini ortaya koymak istemiştir. Damadî, Damadzâde Ebu Bekir B. Ömer, Zemahşerî‎, el-Hikemü'r-ravâbiġ fî şerhi'l-Kelimi'n-nevâbiġ, Nevâbiġu’l-kelim, el-Kelimü’n-nevâbiġ

DAMADZÂDE EBU BEKİR B. ÖMER B. AHMED‎ AND HİS WORK NAMED EL-HİKEMÜ'R-RAVABİĠ FÎ ŞERHİ'L-KELİMİ'N-NEVABİĠ‎ (EXAMİNATİON AND CRİTİCAL EDİTİON) This study is an examination and critical edition of el-Hikemü'r-ravâbiġ fî şerhi'l-Kelimi'n-nevâbiġ, a commentary of a XVIII. century Ottoman scholar Damadzâde Ebu Bekir B. Ömer B. Ahmed (1203/ 1789) on Nawabigh el-kelim the gushing thoughts, Arabian wisdom which was written by Abu al-Qasim Mahmud ibn Umar called al-Zamakhshari (538/ 1144). He is best known for Al-Kashshaaf. Nevâbiġu’l-kelim (el-Kelimü’n-nevâbiġ). Damadî, Damadzâde Ebu Bekir B. Ömer, Zemahşerî‎, el-Hikemü'r-ravâbiġ fî şerhi'l-Kelimi'n-nevâbiġ, Nevâbiġu’l-kelim, el-Kelimü’n-nevâbiġ
Keywords: Arap dili ve belağatı