Türk basınında kadının toplumsal-gündelik yaşamda konumlandırılması - Güneşdoğmuş, Orhan Cemil (My University, 2009)
Basında kadının toplumsal ve sosyal hayatta konumlandırılışını konu alan tez çalışması bu konuda en çarpıcı örneklerin bulunabileceği dert köşesi geleneğine odaklandı. Bilimsel, yeni verilere ve sonuçlara ulaşabilmek amacıyla karşılaştırmalı söylem analizinin yöntem olarak seçildiği bu çalışmada 1930’lu yıllar ile 1985–95 yılları arası karşılaştırma dönemleri olarak seçildi. Türkiye’deki dert köşesi geleneğinin ilki 1920’li yıllarda, ulusal gazete tarihimizdeki ilk örneği ise Cumhuriyet gazetesinde başlamıştır. Dert köşesi geleneğinin en popüler olduğu dönme ise 1990’lı yıllar olmuştur. Dert köşesi geleneği uzun zamandır cinsiyetçiliğin en uç örneklerinin sergilendiği metinler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada basında cinsiyetçiliğin yerleşmiş, yapısal bir karaktere sahip olduğu vurgulanıyor. Çalışmada elde edilen sonuçlar, gazetelerdeki haber metinlerinin ve özellikle dert köşesi yazılarının sosyal ve gündelik yaşamda kadınlara cinsiyet rollerinin dayatılmasını yeniden üreten metinler olduğunu ortaya koymaktadır.

This study has been focused on advice column tradition in the press which has most striking cases on positioning women in social life. In this study, comparative discourse analysis has been chosen as an academic research methodology due to access original data and the consequences. The comparison period has been chosen between 1930s and 1985-95. First examples of advice columns in Turkey can be found during 1920s while the first example in national newspapers begins with Cumhuriyet. The most popular period of advice column tradition was in 1990s. The advice column tradition has appeared for a long period as the most extreme texts of sexism. In this study sexism has been emphasized as an established character in the press. It has been argued that news texts and particularly advice columns’ texts in the newspapers reproduce gendered roles of women in social and daily life.
Keywords: Basın; Basın_Kadın; Kadın; Kadınlar, Basında; Medya