In-ceram adeziv köprülerin dirençlerinin invitro olarak incelenmesi. - Özkan Özdemir, Sibel (My University, 1999)
1990'lı yılların başlarında metal porselen resin bağlantılı sabit bölümlü protezlerin oluşturduğu estetik problemlerin üstesinden gelinebilmesi için restoratif diş hekimliği alanına, cam infiltre edilmiş alümina porselen ile yapılan tüm porselen resin bağlantılı sabit bölümlü protezler tanıtılmıştır. Cam infiltre edilmiş alümina porselenin alt yapı materyali olarak seçilmesinin nedeni diğer porselenlerden 3-4 kat daha fazla eğilme direncine ( flexural strength ) sahip olmasıdır. Bu invitro çalışmada diş preparasyonuna singulum basamağı ve proksimal kutu formu ilave edilmesinin In-ceram resin bağlantılı sabit bölümlü protezlerin tutuculuk ve direncine olan etkileri incelenmiştir. Doğal dişler ile lateral diş gövde olacak şekilde modeller hazırlandı, destek dişlerin preparasyonunda bir grupta proksimal kutu, diğer grupta singulumda basamak preparasyonu yapıldı. Bu modeller üzerine hazırlanan In-ceram resin bağlantılı sabit bölümlü protezlerde gövde Vitadur-N porseleni ile kaplandı. Köprülerin iç yüzeylerine Rocatec sistem ile silika kaplandıktan sonra Panavia TC adeziv siman ile yapıştırıldı. 5-55oC arasında 5000 ısı çevrimi uygulandıktan sonra örneklere Instron 1195 üniversal test cihazı ile gövde kesici kenarından destek dişlerin uzun aksına paralel olacak şekilde yükleme yapıldı. Kırılma kuvvetleri x,y kayıt edici ile kayıt edildi. Proksimal kutu preparasyonu yapılan grupta 403,7 N, lingual basamak preparasyonu yapılan grupta 342,9 N kırılma kuvveti elde edildi. Her iki grupta kırılma kuvvetlerinin anterior bölgede oluşan fizyolojik kuvvetlerden fazla olduğu, lingual yüzde proksimal kutu preparasyonu yapılan örneklerin, singulumda basamak yapılan örneklerden daha yüksek kırılma direnci gösterdiği, ancak, bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. INVITRO EVALUATION OF IN-CERAM RESİN BONDED FİXED PARTİAL DENTURES

In the early 1990's all ceramic resin bonded fixed partial dentures made from the glass infiltrated alumina ceramic was introduced into restorative dentistry to overcome esthetic problems of metal ceramic resin bonded fixed partial dentures. This glass infiltrated alumina ceramic was chosen as framework material because it has three to four times higher flexural strength than traditional ceramics. The purpose of this invitro study was to evaluate the influence of different lingual preparations on the fracture strength of In-ceram all porcelain resin bonded fixed partial dentures. Thirty frameworks of In-ceram ceramic venereed with Vitadur-N porcelain were made to replace an upper lateral incisor bonded to extracted natural teeth . In one group proximal box preparation was made and in the other group, a ledge preparation was made on the cingulum of the abutment teeth. The pontics of frameworks were covered circumferentally with Vitadur-N porcelain. Restorations were cemented with Panavia TC adhesive resin cement after the Rocatec system were applied to the inner surface of the restorations. Samples were termocycled for 5000 cycles between 5-55 0C. Samples were loaded with Instron 1195 Universal testing ınstrument on the incisal margin of the pontic parallel to the long axis of the abutments until fracture occured. The results were recorded with a x,y recorder. The fracture forces recorded after the loading test were found to be higher than functional biting forces. The proximal box preparations showed higher fracture resistance than did the cingulum ledge preparations, but the difference was not found to be statistically significant.
Keywords: Cerrahi; Diş hekimliği; DİŞ HEKİMLİĞİ-PROTETİK TEDAVİ; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri