İnsan hakları hukuku açısından velayet hakkı - Çetinkaya, Volkan (My University, 2009)
İNSAN HAKLARI HUKUKU AÇISINDAN VELAYET HAKKI Velayet hakkı, çocuklar üzerinde onların bakım ve korunmalarının sağlanması amacı ile onların kişi ve malları üzerinde anne babanın sahip oldukları görev, yetki ve hakların bütünüdür. Hak sahibi, bu hak ve sorumluluğunu yerine getirirken, çocuğun yüksek menfaatini gözetmeli ve onun görüşlerine önem vermelidir. İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 6. maddesinde aile yaşamına saygı hakkının içinde yer alan velayet hakkı, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesince de tanınan bir insan hakkıdır. Devletin velayet hakkına müdahale etmesi söz konusu olduğunda devlet, çocuğun yüksek menfaatinin korunması, aile bireylerinin birbirlerinden ayrılmasının son çare olması, tüm ilgililerin karar sürecine dahil olması ve velayet hakkı sahibi ile toplum arasındaki menfaatte adil dengenin sağlanması ilkelerine uygun hareket etmek yükümlülüğü altındadır. Benzer şekilde devlet, müdahalenin demokratik toplumda gerekli ve ölçülü olmasını sağlamalıdır. Devletin, bu ilkeleri göz ardı etmesi insan hakkı ihlalini oluşturur. GUARDIANSHIP IN HUMAN RIGHTS LAW Guardianship is a kind of right that gives to mother and father some duty, resposibility and right on the children to respect and protect their personality and goods. Owner of this right should care the higher interests of child and respect their views while they use these rights and fulfill the responsibility. Guardianship right is included by the 6th article of Europen Convention on Human Rights which was also accepted by cases of Europen Court of Human Rights. When the state will intervene the guardianship, it should have the responsibility to act according to the princible of protect the child’s high interest, princible of family members’ seperation last solution, princible of all those concorned join the decision term and the princible of fair balance between owner of right and society. Also, intervention should be necassary in a democratic society and proportional. If the state doesn’t care about all these princibles, intervention to guardianship means the infraction of human right.
Keywords: Hukuk; İnsan Hakları_Hukuk; Kamu Hukuku; Velayet ve Vesayet