Türkiye Mısır ilişkilerinin iki ülke turizmine etkisi (2010 2017 yılları) - Özer, Hüseyin (My University, 2020)
ÖZETTÜRKİYE MISIR İLİŞKİLERİNİN İKİ ÜLKE TURİZMİNE ETKİSİ (2010 – 2017 YILLARI)Turizm, insanların sürekli olarak yaşadığı yeri geçici olarak terk etmesi ve bunun sonucunda yeni rekreasyon alanlarında kısa süreli ya da belirli bir süre konaklaması olayı olarak ifade edilebilmektedir. Turizm hareketleri gerçekleşirken zaman zaman ülkelerin ve bölgelerin siyasi, askeri, sosyoekonomik şartlarından olumlu ya da olumsuz olarak etkilenebilmektedir.Bu çalışmada, Türkiye ve Mısır’ın tarihi geçmişinin yanı sıra 2010 - 2017 döneminde meydana gelen olaylar sonucunda ikili ilişkilerinin geldiği noktanın turizm coğrafyasına olan etkisi ele alınmıştır. İki ülke turizmi incelendiğinde Türkiye’de turizm hareketleri 2010 yılından itibaren artarak devam etmiş, 2016 yılında yaşanan askeri darbe girişimi bu artışı sekteye uğratsa da turizm verileri 2017’den itibaren artmaya devam etmiştir. Türkiye’ye Mısır’dan gelen turistler ise iki ülke ilişkilerinin durma noktasına gelmesine rağmen artış göstermiştir. Mısır’da ise turizm istatistikleri 2010 yılı seviyelerini görememiş ve Arap Baharı süreci ve sonrasında oluşan karışıklıklar sebebiyle azalmaya devam etmiştir. Yaşanan darbe ile Türkiye ve Mısır ilişkileri durma noktasına gelmiştir. Mısır turizm verileri 2017 yılına doğru artmaya başlamasına rağmen 2010 yılı seviyelerini yakalayamamıştır.Çalışmanın ilk bölümünde konuya giriş yapılmış olup konunun amacı, çalışmanın önemi, araştırmanın metodu, verilerin toplanması ve analizi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Ortadoğu Turizm Coğrafyası, üçüncü bölümde ise Türkiye ve Mısır’ın coğrafi özellikleri ile Ortadoğu coğrafyasındaki yeri ve önemi aktarılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde 2010-2013 dönemi Türkiye-Mısır ilişkilerinin turizm coğrafyasına etkisi ele alnmış olup beşinci bölümde ise 2014-2017 dönemi ele alınmıştır. Altıncı ve son bölümde ise siyasi, kültürel ve turizm coğrafyası bakımından Türkiye-Mısır ilişkileri ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışma sonuç ve öneriler kısmı ile sona ermiştir.

ABSTRACTTourism can be defined as the event that people temporarily leave the place where they live and stay in new recreation areas for a short time or for a certain period of time. While tourism movements take place, they may be affected positively or negatively from the political, military, socioeconomic conditions of the countries and regions from time to time.In our study, as well as the impact of the point of bilateral relations on the tourism geography as a result of the events that occurred in the period 2010-2017, were discussed. When we consider the tourism of the two countries, tourism movements in Turkey have continued to increase since 2010, although the military coup attempt in 2016 disrupted this increase, tourism data has continued to increase since 2017. Statistics of tourists coming to Turkey from Egypt have increased, despite the fact that relations between the two countries have come to a standstill. In Egypt, tourism statistics didn’t see 2010 levels and continued to decline due to the confusion caused by the Arab Spring process and its aftermath. With this coup, relations between Turkey and Egypt have come to a standstill. Although Egyptian tourism data began to increase towards 2017, it didn’t reach 2010 levels.In the first part of the study, the subject was introduced and information was given about the purpose of the subject, the importance of the study, the research method, data collection and analysis. In the second chapter, The Geography of Middle East Tourism is discussed in a general perspective. In the third chapter, the geographical features of Turkey and Egypt and their place and importance in the Middle East geography were tried to be conveyed. In the fourth chapter, the impact of Turkey-Egypt relations on tourism geography in the period 2010-2013 is discussed and in the fifth chapter, the period 2014-2017 is discussed. In the sixth and final chapter, Turkey-Egypt relations were discussed in terms of political, cultural and tourism geography. Our study ended with the results and recommendations.
Keywords: Devlet politikası; Egypt; Geopolitics; Government policy; Jeopolitik; Mısır; Middle East; Orta Doğu; Tourism; Tourism Geography; Turizm; Turizm Coğrafyası; Turkey; Türkiye