Kozmetik Cerrahiyi Kabul Ölçeği'nin (KCKÖ) Türkçe Çeviriminin Geçerlik ve Güvenirliği - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Tüm dünyada kozmetik/estetik cerrahiye başvurular dramatik bir biçimde artmaktadır ve her tür müdahaleden önce bireylerin başvuru nedenlerinin ve psikososyal durumlarının değerlendirilmesi gereklidir. Bu çalışmanın amacı Kozmetik Cerrahiyi Kabul Ölçeğinin (KCKÖ) Türkçe'ye uyarlanması ve faktör yapısının değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Metodolojik tipte olan bu çalışma, 584 katılımcı ile yürütülmüştür KCKÖ'nün geçerlilik çalışmaları için kapsam ve yapı geçerliliği (doğrulayıcı faktör analizi), güvenirliği için ise iç tutarlılık ve zamana göre değişmezlik tekniği kullanılmıştır.Bulgular: Kozmetik Cerrahiyi Kabul Ölçeği'nin Türkçe için geçerli olduğu, madde düzeyinde kapsam geçerliliği indexinin.80 ile 1 aralığında, ölçek düzeyinde ise.90 olduğu bulunmuştur. Ölçek orjinali ile tutarlı olarak üç faktörlü bir yapı göstermiştir. Ölçeğin toplam iç tutarlılık katsayısının Cronbach alfa .92 olduğu; bu değerin Faktör 1 (Kişilerarası) için .81, Faktör 2 (Sosyal) için .86 ve Faktör 3 (Düşünceler) için .90 olduğu belirlenmiştir.Sonuç: Kozmetik Cerrahiyi Kabul Ölçeği'nin kozmetik/estetik cerrahinin kabulü için kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğu söylenebilir.

Objectives: Because cosmetic/aesthetic surgery has increased dramatically worldwide, it is necessary to evaluate the reasons and psychosocial situation of the persons proposing to undergo this surgery before any surgical intervention. The aims of the current study were to examine the validity and reliability of the Acceptance of Cosmetic Surgery Scale (ACSS) among Turkish persons.Methods: This methodological study was conducted with 584 participants. Content and construct validity studies were carried out to test the validity of the scale. The construct validity was analyzed with confirmatory factor analysis (CFA). For the scale's reliability, the techniques of internal consistency and consistency over time were used.Results: The Turkish adaptation of the ACSS was found to be valid, exhibiting a content validity index in the range of 0.80-1 on the item level, and 0.90 at the scale level. The scale displayed a three-factor structure. The total Cronbach's alpha coefficient for the scale was 0.92; the Cronbach's alpha coefficient for Factor 1 (Interpersonal) was 0.81; and 0.86 for Factor 2 (Social). The Cronbach alpha coefficient for Factor 3 (Consider) was 0.90.Conclusion: The ACSS is a valid and reliable tool that can be used in assessing acceptance of cosmetic surgery.
Validity and Reliability of the Turkish Version of the Acceptance of Cosmetic Surgery Scale (ACSS)
Keywords: Hemşirelik