BİLARDO TOPUNUN YAPISININ SÖKÜMÜ: DIŞ POLİTİKA ANALİZİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışma, temel amacı devletlerin dış politika yönelimlerini sistematik temellerüzerine oturtmak için genellenebilir orta ölçekte açıklamalar geliştirmek olan dışpolitika analizine teorik ve kavramsal bir perspektiften yaklaşmaktadır.Çalışmada, öncelikle birey-yapı ilişkisi bağlamında Dış Politika AnalizininUluslararası İlişkiler alanından nedenli ayrıştığı gösterilmekte ve dış politikaanalizinin ağırlıklı olarak karar alıcılara ve süreçlere odaklandığıvurgulanmaktadır. Rasyonel seçim kuramının ve psikolojik yaklaşımların öneçıktığı, karar alıcılar üzerinden dış politika yönelimlerini açıklama yoluna gidenyaklaşımların tartışmasını süreç bazlı yaklaşımların değerlendirilmesi takipetmektedir. Dış politika yapımına etkide bulunan kurumsal süreçler ve ağırlıklıolarak kamuoyu, medya ve çıkar gruplarından oluşan iç politik süreçler üzerindengeliştirilen yaklaşımlar ele alınmaktadır. Çalışma son olarak kültürel ve duygusalboyutunu on plana çıkaran yaklaşımlara değinmektedir.

This study approaches foreign policy analysis, which is primarily concerned with developing systematic foundations for foreign policy tendencies of states through generalizable mid-size explanations, from a theoretical and conceptual perspective. The study, in the first place, through a discussion of agent-structure debate, attempts at distinguishing foreign policy analysis from international relations and emphasizes the fact that foreign policy analysis is primarily an actor and process-oriented approach. An analysis of individual level explanations marked by rational choice and psychological approaches is followed by a discussion devoted to process oriented approaches. Studies that focus on the impact of institutional and domestic political processes with an emphasis on public opinion, media and interest groups are examined. The last part of the study deals with cultural and emotional dimensions of foreign policy analysis.
THE DECONSTRUCTION OF THE BILLIARD BALL: FOREIGN POLICY ANALYSIS
Keywords: Arkeoloji; İktisat; Coğrafya; Tarih; Uluslararası İlişkiler; İşletme; Felsefe; Psikoloji; Kamu Yönetimi