Sivil toplum örgütlerinin son beş yılda yaptığı sağlık eğitim çalışmalarının değerlendirilmesi - Sohbet, Rabia (My University, 1999)
Ö Z E T Bu araştırmada, Türkiye'deki sağlıkla ilgili alanda çalışan 176 Sivil Toplum Örgütünün (STÖ) yaptığı sağlık eğitimlerinin özellikleri incelenmiş ve bu eğitimlerle sağlığı koruma, geliştirme yanında hastaların kaliteli yaşamalarını sağlamayı amaçladıkları saptanmıştır. Araştırma grubundaki sivil toplum örgütleri sıklıkla konu uzmanları aracılığıyla erişkin meslek elemanı ve hastaya görsel-işitsel araç kullanarak, kısa süreli, en çok ana-çocuk sağlığı konulu sağlık eğitimi yapmaktadır. Yapılan sağlık eğitimleri STÖ amaçları ve yönetici kararları doğrultusunda genellikle kurumların eğitim salonunda ve büyük gruplara yapılmaktadır. Eğitimlerde seyrek olarak ön-son değerlendirme yapılmakta ve katılım belgesi verilmektedir. Katılım ücreti alma ve eğiticilere ücret verme sık görülmemektedir. Eğitim sürecini değerlendirme, eğitimde diğer kurumlarla işbirliği ve eğitimi duyurma kitle iletişim araçları ile sıklıkla yapılmakta; eğitim materyali kuruluş amacına uygun üretilip elden dağıtılmaktadır. Sivil Toplum Örgütleri; gelişmeleri ve daha iyi çalışabilmelerinde insan gücü ve para desteğinin önemli olduğunu belirtmişlerdir.

In this study, the characteristics of health educatıon sessiona organized by 176 NGO's that work in the area of health are examined. İt is determined that these sessions aim not only protecting and developing health but also increasing the quality of life. Participant NGO's generally utilize experto in their education sessions which are usually in maternal and child health and of short periods. These sessions are usually organized for adult professionals or patients, Audio-visuals are widely used. These sessions are organized in-house in accordance with the purposes of the NGO and wishes of the management for large groups. Pre and post assessment is seldomey done and certification is rare, Participation is usually free and usually no honorarium is given to educators. The education process is usully evaluated, cooperation with other institutions usually obtained, and mass media is usually used to announce the education sessions. Educational material is usually jonoduced in accordance with NGO purposes and distributed by hand. NGO's point out that man-power and financial support are important factors for developing themselves and working better.
Keywords: Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; SAĞLIK EĞİTİMİ; Toplumsal refah sorunları