3-6 yaş grubu kanser hastası çocukların ebeveynlerinde öz duyarlık, psikolojik dayanıklılık ve depresif belirtiler - Durgut, Tuğçe (My University, 2021)
Giriş: Çocukluk çağı kanserleri, fiziksel ve psikososyal açıdan zorluklara neden olmakta, özellikle ebeveynlerin ruhsal sorunlar yaşamalarına yol açmaktadır. Amaç: Bu çalışma, 3-6 yaş grubu kanser hastası çocukların ve aynı yaş grubundaki sağlam çocukların ebeveynlerinde öz duyarlık, psikolojik dayanıklılık ve depresif belirtileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve analitik tipte olan çalışmanın örneklemini, dernekler aracılığıyla çevrimiçi ortamda ulaşılan 3-6 yaş grubu kanser hastası çocukların ebeveynleri (çalışma grubu n=110) ve aile hekimliği polikliniklerine gelen sağlam çocukların ebeveynleri (kontrol grubu n=132) oluşturmaktadır. Veriler, Hasta Çocuk Ebeveyni ve Sağlam Çocuk Ebeveyni Kişisel Bilgi Formu, Öz Duyarlık Ölçeği (ÖDÖ), Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) kullanılarak toplanmış, tanımlayıcı istatistiksel analizler, Kolmogorov-Smirnov, student’s-t, Mann Whitney U, ANOVA, Kruskal-Wallis testi, Pearson Korelasyon Analizi ve Tukey analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki grubun büyük çoğunluğunun anne, evli, çocuklarının yaş ve cinsiyetlerinin benzer olduğu iki grup arasında anlamlı fark bulunmadığı belirlendi (p>0,05). Çalışma grubunda yer alan ebeveynlerin ÖDÖ ve PDÖ toplam puanlarının kontrol grubuna göre daha düşük, BDE puanlarının daha yüksek olduğu belirlendi (p<0,05). ÖDÖ ve PDÖ arasında anlamlı pozitif yönde (r=,399, p<0,01), ÖDÖ ve PDÖ ile BDE arasında negatif yönde ilişkiler olduğu belirlendi (r=-,511, r= -,370, p<0,01). Sonuç: Kanser hastası çocukların ebeveynlerinin, öz duyarlık ve psikolojik dayanıklılıkları sağlam çocukların ebeveynlerine göre daha düşüktür bu yüzden depresyon açısından daha fazla risk altındadır.

Introduction: Childhood cancers cause physical and psychosocial difficulties, mental problems, especially for parents. Aim: This study was carried out to examine self-compassion, psychological resilience, and depressive symptoms in parents of children with cancer in the 3-6 age group and healthy children in the same age group. Materials and Method: The sample of the descriptive and analytical study consisted of the parents of children with cancer in the age group of 3-6 who were reached online through associations (study group n=110) and parents of healthy children who come to family medicine outpatient clinics (control group n=132). The data were collected using the Sick Child Parent and the Healthy Child Parent Personal Information Form, the Self Compassion Scale (SCS), the Adult Psychological Resilience Scale (APRS) and the Beck Depression Inventory (BDI), descriptive statistical analysis, Kolmogorov-Smirnov, student's-t, Mann Whitney U, ANOVA, Kruskal-Wallis test, Pearson Correlation and Tukey analysis. Results: It was determined that the majority of both groups were mothers, married, and the age and gender of their children were similar (p>0.05). It was determined that the parents in the study group had lower SCS and APRS total scores, and higher BDI scores than the control group (p<0.05). It was determined that there was a significant positive relationship between the SCS and APRS (r=.399, p<0.01), negative relationship between SCS and APRS with BDI (r= -511, r= -.370, p<0.01). Conclusion: Parents of children with cancer have lower levels of self-compassion and psychological resilience than parents of healthy children and so are at higher risk for depression.
Keywords: Child welfare; Çocuk sağlığı; dayanıklılık; depression; depresyon Cancer; Kanser; öz duyarlık; Psikiyatri hemşireliği; Psychiatric nursing; resilience; self compassion