Kamil Abduş Lagünü’nde tatlı ve tuzlu suyun su kirliliğinin kontrolü yönetmeliği kapsamında incelenmesi - Yanık, Burak (My University, 2019)
Lagünler balıkçılık, plaj gibi rekreasyon amacıyla yoğun bir şekilde kullanıldıklarından dolayı potansiyel kirletici ve tehlikeli kaynaklarına karşı korunmalıdır. Ayrıca flora ve fauna bakımından zengin olduğundan dolayı ise korunarak doğal dengenin sağlanması önemlidir.Kamil Abduş Lagünü, Kocaeli Yarımadası’nın güneybatısıyla Tuzla Yarımadası’nın kuzeyinde konumlanmakta olup alanının kıyı bölgesi olmasından ötürü dalga ve akıntılardan etkilenmektedir. Denizden bir kıyı kordonu ile ayrılan lagün, Umur Deresi tarafından beslenmekte ve özellikle lodoslu havalarda deniz sularının istilası sonucu suları yükselmektedir.Kamil Abduş Lagünü denizle bağlantılı olması dolayısıyla kendine özel bir ekolojiye sahiptir. Lagün, coğrafi konumundan ötürü mineral su kaynaklarından ve Marmara Denizi’nin kıyı morfolojisinden ötürü de su seviyesi değişimlerinden etkilenmektedir. Lagün, doğal park ve 1.Derece Sit Alanı olduğundan su kalitesi oldukça önemlidir. Ayrıca lagünün Marmara Denizi ile bağlantısındaki plajda da su kalitesi oldukça önem arz etmektedir.Bu çalışmanın amacı, deniz suyu ve tatlı su parametreleri olan tuzluluk, çözünmüş oksijen, sıcaklık, pH ve ağır metallerin (Cu, Cd, Cr, Pb, Ni, Zn, As, Co, Fe, Mn, Se, Ba, Al) Kamil Abduş Lagünü’nde ölçümünün yapılarak su kalitesi sınırlarına uygunluğu, kirlilik durumunda sebepleri ve giderilmesi yöntemlerinin değerlendirilmesidir.Sahada belirlenen konumlarda 6 ay boyunca her hafta sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen ve tuzluluk ölçülerek su numunesi toplanmıştır ve laboratuvarda hazırlanan numunelerde ağır metal konsantrasyonları ICP-OES cihazı ile analiz edilmiştir. Sonuçlar değerlendirilirken Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği, EPA, WHO ve AB Konseyi mevzuatları baz alınmıştır.

Since lagoons are used extensively for recreation purposes such as fishing and beach, they should be protected against potentially polluting and dangerous sources. In addition, it is important to preserve the natural balance because it is rich in flora and fauna. Kamil Abduş Lagoon is located to the southwest of the Kocaeli Peninsula and north of the Tuzla Peninsula and is affected by waves and currents due to its coastal area. The lagoon, which is separated from the sea by a coastal promenade, is fed by Umur Creek and its waters rise due to the invasion of sea water especially in weather with southwester.Kamil Abduş Lagoon has its own ecology due to its connection with the sea. The lagoon is affected by mineral water resources due to its geographical location and water level changes due to the coastal morphology of the Marmara Sea. As the lagoon is a natural park and 1st degree protected area, water quality is very important. In addition, water quality is very important at the beach which is connected to the lagoon with Marmara Sea.The aim of this study is to evaluate the salinity, dissolved oxygen, temperature, pH and heavy metals (Cu, Cd, Cr, Pb, Ni, Zn, As, Co, Fe, Mn, Se, Ba, Al) which are the parameters of sea water and fresh water in Kamil Abduş Lagoon, their suitability to water quality limits, their causes and elimination methods in case of pollution.Water samples were collected by measuring temperature, pH, dissolved oxygen and salinity every week for 6 months at the designated locations and heavy metal concentrations were analyzed by ICP-OES in laboratory samples. The results were evaluated based on the Regulation on Water Pollution Control, EPA, WHO and EU Council regulations.
Keywords: Ağır Metal; Çevre bilimi; Deniz; Environmental sciences; Heavy Metal; Kirlilik; Lagün; Pollution; Regulation; Sea; Yönetmelik Lagoon