Havayolları ve seyahat acenteleri arasındaki iletişimde dijital dönüşüm - SEMİZ ÇELİK, DERYA (My University, 2022)
Ulusal ve uluslararası boyutta tüm seyahat acenteleri müşterilerine uçuş sorgulayabilmek, rezervasyon yapabilmek ve süreci yönetebilmek için havayolları ile aralarında bir iletişim kanalına ihtiyaç duymaktadırlar. Nitekim havayollarının da ürün ve hizmetlerini müşterilerine ulaştırabilmek için bir dağıtım kanalına ihtiyaçları vardır. Geçmişten günümüze tarafların bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla geliştirilmiş GDS’ler adı altında küresel dağıtım sistemleri (Amedeus, Sabre, Travel Port-Galileo) kullanılmaktadır. ‘Küresel Dağıtım Sistemleri’ (GDS) teknolojisi, eski sistemlere dayanmasına rağmen tüm dünyadaki seyahat acentelerine herhangi bir günde uçak biletlerinin uygunluğunu anında kontrol etme yeteneği sunarak havayollarının envanterlerini satmalarına yardımcı olmaktadır. Öte yandan GDS’nin eski teknolojisi, günümüzün ayrıştırılmamış ücret yapılarının ve zengin içerikli gerçek zamanlı perakende ortamında sunulan yardımcı seçeneklerin taleplerini karşılayamaz halde gelmiştir. Bu çalışmada amaç, havayolu perakendeciliğine yönelik kısıtlamaların neler olduğu ve dijital dönüşüm ile geçilmeye çalışılan yeni dağıtım kabiliyetinin ‘NDC’ (New Disribution Capability) sağlayacağı imkanlar değerlendirilmiştir. Ayrıca dünyada kullanmaya başlayan havayolları kazanımıyla ulusal pazarımızdaki yapının dönüşümü karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak dönüşüm ile elde edilen iletişim ve bunun sağlayacağı maddi avantajlar tespit edilmiştir. Bu tespitler havayolları bakımından zengin içerik kullanımı, maliyet avantajı ve bilgi akışını yönetme olarak özetlemek mümkündür. Seyahat satıcıları bakımından ise GDS’lere oranla daha yüksek ve kaliteli veriler elde etme ve GDS’lerin ek ücret yükünden kurtulabilme imkanı olarak belirlenmiştir.
Keywords: turizm işletmeciliği; turizmde dijitalleşme; turizm planlaması