Evler görücüye çıkınca: "Daire" youTube kanalı ve kültürel sınırların teşhiri - ARTAN, ZEYNEP SELEN (Nika Yayınevi, 2023)
Ev, fiziksel bir mekân olmanın ötesinde, özel alanın, mahrem olanın, güvenlik ve ait olma hislerinin, dört duvarı yuvaya dönüştüren yaratıcı eylemin yöneldiği, bazen ayrılmak bazense geri dönmek istenen bir yer; gerçek ve metaforik anlamlarıyla kişisel olanın, ailenin ya da kolektif düzeyde toplumsal ve siyasal kimliklerin bir ifadesi; coğrafi bir konum ya da mimari bir form olarak hayatlarımızın geçtiği bir yer olarak düşünülebilir. Hayatlarımızın merkezinde evle ilişkili kavrayışlar ve tanımlar hep var olmuşsa da ev tarihsel ve toplumsal olarak neredeyse her zaman değişme göstermiştir. Tarihsel ve toplumsal açıdan Türkiye’de ev ve evin değişen/dönüşen anlamını ele almayı amaçlayan bu çalışma, evin çok boyutlu niteliği nedeniyle disiplinler arası bir yaklaşımı benimsiyor. Coğrafya, mimarlık, siyaset bilimi, tarih, sosyoloji, edebiyat, iletişim bilimleri gibi alanlardan beslenen ancak bunlarla sınırlı olmayan şekilde evi düşünme, hatırlama, deneyimleme tarzlarını anlamaya ve açıklamaya yönelik araştırmalar yapan ve yazan akademisyenlerin çalışmalarını bir araya getiriyor. Evi sosyal bilimlerin disiplinler arası bir konusu olarak yeniden düşünmek, yeni sorular sormak ve yeni araştırmalar yapmak için bir davet niteliği taşıyor.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Sosyoloji; Uygulamalı Sosyoloji; Social Sciences and Humanities; Sociology; Applied Sociology; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; SOSYOLOJİ; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; SOCIOLOGY; Sosyoloji ve Siyaset Bilimi; Genel Sosyal Bilimler; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Sociology and Political Science; General Social Sciences; Social Sciences & Humanities