Türk romanında Rumeli (1888-2008) - Bıyık, Mahmut (My University, 2013)
14. asırdan başlayarak 20.asrın başlarına kadar Türk yurdu olan Rumeli, Rumeli’deki mazi, orada oluşturulmuş olan kültür, Rumeli’nin kaybının Türk milletinde açtığı yara, Türk edebiyatında da kendisine karşılık bulmuştur. Rumeli coğrafya, tarih ve kültürünün Türk romanında nasıl işlendiğini konu alan bu tezde söz konusu unsurların Rumeli gerçeğiyle ne derece paralellik arz ettiğini ortaya koymaya çalıştık. Söz konusu incelemelerin yanı sıra Rumeli’ye dair yazılmış olan coğrafî, tarihî ve kültürel eserlerin bibliyografyasını tespit etmeye çalışıp teorik arka planı oluşturduk. Bunu da kaynakça bölümünde verdik. Rumeli, Balkan, Türk Romanı, coğrafya, tarih, kültür

Rumeli where was a Turkish region from 14th century to 20th century affected Turkish literature with its culture and background. Pain the Turks feel because of separation Rumeli from Turkey also affected Turkish literature. Subject of this paper is how geography, history and culture of Rumeli was mention in Turkish literature, and if geography, history and culture of Rumeli is suitable for the reality of Rumeli. We tried to determine Bibliography of the geographical, historical and cultural works that was written about Rumeli. And, we showed that in references. Rumeli, Balkan, Turkish Novel, Geography, History, Culture
Keywords: Tarih ve eleştiri; Türk Dili; Türk Edebiyatı; Türk Romanı