Lise öğrencilerinin enneagram kişilik tipleri ile sosyal ağ bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Aca, Gülser (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinde Enneagram kişilik tiplerinin sosyal ağbağımlılığını yordayıcı gücünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini İstanbul iliAtaşehir ilçesindeki üç farklı devlet lisesinde öğrenim gören 11. ve 12. sınıf öğrencilerioluşturmuştur. Veriler Sosyal Ağ Bağımlılığı Ölçeği, Enneagram Kişilik Ölçeği vearaştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerinanalizinde Pearson Momentler Çarpım Korelasyon tekniği, basit ve çoklu regresyonanalizi, bağımsız grup t-Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey HSDtekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular, sosyal ağ bağımlılığı toplam puanları ve sosyal ağbağımlılığı alt boyutları ile Enneagram kişilik tipleri arasında anlamlı ilişkiler olduğunugöstermiştir. İlişki analizi sonrası yapılan regresyon analizleri sonucunda, Enneagramkişilik tiplerinden sade Yardımcı (Tip 2) kişilik tipinin sosyal ağ bağımlılığını yordadığısonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, sosyal ağ bağımlılığı alt boyutlarından “Dikkat Çekme”ninEnneagram tiplerinden Maceracı (Tip 7) kişilik tipi tarafından, “Duygu DurumDeğişikliği”nin Yardımcı (Tip 2) kişilik tipi tarafından, “Geri Çekilme”nin Başaran (Tip3) kişilik tipi tarafından, “Çatışma” nın Uzlaşmacı (Tip 9) kişilik tipi tarafından ve“Nüksetme”nin Yardımcı (Tip 2) kişilik tipi tarafından yordandığı tespit edilmiştir. Eldeedilen bulgulardan yola çıkarak, Enneagram kişilik tiplerinden bazılarının sosyal ağbağımlılığı ve alt boyutlarını yordama gücüne sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Cinsiyetdeğişkeni bağlamında sosyal ağ bağımlılığının “Çatışma” alt boyutu erkeklerin lehineanlamlı bir farklılık göstermiştir. Son olarak; lise öğrencilerinin internette bulunmasüreleri arttıkça sosyal ağ bağımlılığı toplam puanlarında da artış olduğu sonucunavarılmıştır. Elde edilen bulgular mevcut alanyazın ışığında tartışılmış, uygulamacılara vedaha sonra yapılacak araştırmalara yönelik öneriler getirilmiştir.

The aim of this study is to investigate the predictive power of Enneagram personalitytypes on social network addiction in high school students. The sample of the studyconsists of totally 484 11th and 12th grade high school students studying in three differentpublic high schools in Ataşehir district of Istanbul. In the study, data were collected bySocial Network Addiction Scale, Enneagram Personality Types Indicator and PersonalInformation Form developed by the researcher. Pearson Moments Product Correlationtechnique, simple and multiple regression analysis, Independent Group t-Test, ANOVAand Tukey HSD techniques were used in the data analysis.The findings of the study showed that there were significant relationships betweenEnneagram personality types and social network addiction and its sub-dimensions. As aresult of the regression analysis, it was concluded that Helper (Type 2), one of theEnneagram personality types, predicted social network addiction. Also in the study, itwas concluded that “Drawing Attention” from the sub-dimensions of social networkaddiction were predicted by Enthusiast (Type 7), “Mood Change” predicted by Helper(Type 2), “Withdrawal” predicted by Achiever (Type 3), “Conflict” predicted byAccommodating (Type 9) and “Relapse” predicted by Helper (Type 2). Based on thefindings obtained from this study, it was concluded that some of the Enneagrampersonality types have the power to predict social network addiction and its subdimensions.In terms of gender variable, “Conflict” from sub-dimension of socialnetwork addiction showed a significant difference in favor of men. Finally, it wasconcluded that as the time for high school students to stay on the internet increases, thetotal scores of social network addiction increases. The findings were discussed based onthe relevant literature and suggestions were made for practitioners and future research.
Keywords: Bilgisayar; Computer; Dokuz Tip Mizaç Modeli (DTMM); Enneagram; high school students; Kişilik Tipleri; Lise Öğrencileri Social network; Nine Types Temperament Model (NTTM); Öğrenim ve öğretim; Personality types; Social network addiction; Sosyal Ağ; Sosyal Ağ Bağımlılığı; Study and teaching; Technology; Teknoloji