Sankin tip I (Trikalsiyumfosfat+Hidroksiapatit) kanal dolgu patının marjinal adaptasyon yönünden Sem’ de incelenmesi - Eti, Emre (My University, 2005)
Çalışmamızda Sankin Tip I kanal dolgu patı ile kontrol grubu olarak kullandığımız AH Plus ve Roekoseal kanal dolgu patlarının kök kanalına adaptasyonlarının SEM'de incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, 60 adet tek köklü insan dişi protaper döner aleti ile %2.5'lik NaOCl solüsyonu kullanılarak genişletildi. Dişler rastgele 20'şer dişten oluşan 3 ana grup altında 2' şerli alt gruba ayrıldı. Ana grupları Sankin Tip I, RoekoSeal ve AH Plus kanal dolgu patları, alt grupları da smear tabakasının var veya yok hali oluşturdu. Smear tabakasının kaldırılması işleminde %17'lik EDTA ve %5.25'lik NaOCl kullanıldı. Dişler lateral kondensasyon tekniği uygulanarak Sankin Tip I, RoekoSeal ve AH Plus kanal dolgu patları ile doldurulduktan sonra %100 nemli ortamda 37° C'de 1 hafta bekletildi. Dişler yüzeylerinden çentikler açılarak dikey olarak ikiye ayrıldı. Numuneler karbon kaplandıktan sonra kuronal, orta ve apikal bölgede maksimum dentin-pat mesafesini ölçmek için SEM' de incelendi. Elde edilen sonuçların istatiksel değerlendirilmeleri için Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanıldı. Araştırmamızın sonuçlarına göre; kök kanalının kuronal, orta ve apikal bölgelerinde, smear tabakasının kaldırıldığı grupta, Sankin Tip I kanal dolgu patının AH Plus ve RoekoSeal kanal dolgu patlarına göre kök kanal dentinine istatiksel olarak ileri düzeyde anlamlı derecede daha iyi (p< 0.01) adaptasyon göstermiştir. Ayrıca smear tabakasının kaldırılmasının, Sankin Tip I kanal dolgu patının adaptasyonunu kuronalde anlamlı (p<0.05), apikal ve orta bölgede ise ileri düzeyde anlamlı derecede (p<0.01) arttırdığı bulunmuştur. AH Plus ve RoekoSeal kanal dolgu patları arasında kök kanal dentinine adaptasyon yönünden istatistiksel olarak fark bulunmamıştır. MARGINAL ADAPTATION OF SANKIN TYPE I (HYDROXYAPATITE+TRICALCIUMPHOSPHATE) ROOT CANAL SEALER. SEM EVALUATION. The aim of this study was to determine the coronal, middle and apical adaptation of Sankin Type I as experimental group with control groups; AH Plus and RoekoSeal, to the dentin of the root canals. Sixty single-rooted teeth were selected. The roots were instrumented using protapered rotary instruments and during instrumentation canals were irrigated with 2.5% NaOCl solution.The teeth were randomly divided into three groups of 20 teeth each according to the root canal sealer (Sankin Type I, Ah Plus and RoekoSeal) used in the study. The groups were randomly divided into two subgroups of 10 teeth according to the presence or absence of the smear layer.To remove the smear layer 10 ml. of 17% EDTA followed by 10 ml. of 5.25 % NaOCl was used. Sankin Type I, Ah Plus and RoekoSeal root canal sealers with laterally condensed gutta-percha technique was used for obturation. The roots were stored at 37oC and 100% humidity for 1 week. Each tooth was grooved longitudinally on the buccal and lingual/ palatinal surfaces of the root, then fractured. After carbon coated , the scanning electron microscopic analysis concentrated to measure the maximum void between dentin and sealer on the coronal, middle and apical one-thirds of each specimen.For statistical anlysis Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests were used. The results of our study demonstrated that, Sankin Type I root canal sealer with the absence of smear layer showed statistically more significant beter adaptation to the dentin on the coronal, middle and apical parts of the root canals than AH Plus and RoekoSeal root canal sealers (p<0.01). Furthermore, with the absence of smear layer; Sankin Type I root canal sealer showed statistically significant beter adaptation to the dentin on the coronal (p<0.05) and statistically more significant beter adaptation to the dentin on the middle and apical parts of the root canals (p<0.01).
Keywords: Cerrahi; Diş Hastalıkları ve Tedavisi; Diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri