İklime uyumlu akıllı tarım çerçevesinde tarımsal destekleme ve düzenleme politikaları : Türkiye üzerine bir değerlendirme - Aydın, Aykut (My University, 2020)
Dünyada her dokuz insandan birinin aç olduğu ve dünya nüfusunun yaklaşıkyüzde 17’sinin güvenli besin ve yeterli gıdaya erişim sağlayamadığı tahminedilmektedir. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2050 yılında gıda talebininkarşılanabilmesi için tarım üretiminin en az yüzde 60 oranında artırılması gerektiğiniöngörmektedir. Doğal kaynaklardaki azalma ve tarım alanlarının tahribatı, ürün vegelir kayıplarını artırırken; potansiyel verim artışını da kısıtlamaktadır. Bu durum ensavunmasız insanların beslenmeleri ve gıda güvenliklerini daha da zora sokmaktadır.Aşırı hava olayları, doğal kaynakların tahribatı, tarım alanlarında verim kayıpları,biyoçeşitliliğin azalması vb. iklim değişikliğinin öngörülen etkileri arasındadır. İklimdeğişikliği tarım sektörünü ciddi bir şekilde etkilemektedir ve olası etkileri tarım içinönemli tehditler oluşturmaktadır. Bu bağlamda, iklim değişikliği risklerinin azaltılmasıveya ortadan kaldırılabilmesi için yeni bir söylemde bulunulması ve tarımsal dönüşümegidilmesi gerekmektedir: “İklime uyumlu akıllı tarım” bu hedefe hizmet etmektedir. Buçalışmada, iklim değişikliği, gıda güvenliği, tarım politikaları, iklime uyumlu akıllıtarım konuları literatürde yer alan teorilere dayandırılıp tartışıldıktan sonrasürdürülebilir tarımsal hedeflere ulaşmak için Türkiye’deki mevcut tarım politikalarınındeğerlendirilmesi yapılmış ve iklim değişikliği projeksiyonları dikkate alınarak tablolarve grafikler yardımıyla tarım politikalarına ve tarımsal desteklere yönelik çözüm veönerilerde bulunulmuştur.

It is estimated that one out of every nine people in the world is hungry andapproximately 17 percent of the world's population cannot access secure food andsufficient food. The Food and Agriculture Organization (FAO) predicts thatagricultural production should be increased by at least 60 percent in 2050 to fulfillingfood demand. While the decrease in natural resources and the destruction ofagricultural lands increase product and income losses; as well as it limits the potentialyield growth. Therefore, it further strains the nutrition and food security of the mostvulnerable people. Among the predicted effects of climate change is like extremeweather events, destruction of natural resources, loss of yield in agricultural areas,decrease in biodiversity, etc. Climate change severely affects the agricultural sector,and its potential impacts pose significant threats to agriculture. In this context, in orderto reduce or eliminate the risks of climate change, a new discourse and agriculturaltransformation should be made: Climate Smart Agriculture serves this goal. In thisstudy, climate change, food security, agricultural policies, climate smart agricultureissues in the literature based on the theory discussed whether it was compatible afterthe evaluation of current agricultural policies to achieve goals of sustainableagricultural and climate change projections in Turkey with the help of tables andgraphs in consideration of agricultural policies and agricultural subsidies andsuggestions for solutions made.
Keywords: Agricultural Policy; Agricultural Sector; Agricultural Subsidies; Agriculture and state; Climate Change; Climate SmartAgriculture; Finance; Food Security; gıda güvenliği; İklim değişikliği; iklime uyumlu akıllıtarım; Maliye; tarım politikaları; tarım sektörü; Tarım ve devlet; tarımsal destekler; Turkey; Türkiye