İzdivâc ve tenâküh maddesi hakkında tenbihâtı hâvî ilânnâmenin fıkıh ilmi açısından değerlendirilmesi - Azizoğlu, Mine (My University, 2025)
İzdivâc ve tenâküh maddesi hakkında tenbihâtı hâvî ilânnâmenin fıkıh ilmi açısından değerlendirilmesi Osmanlı Devleti 19. yüzyılda uzun süren savaşlar, göçler, malî buhran ve nüfusun azalması gibi problemlerle karşı karşıya gelmiştir. Evliliklerdeki aşırı masraflar da bu dönemde hem halkın hem de merkezin gündeminde olmuştur. Düğünlerdeki israf evlenmelerin azalmasına sebep olarak görüldüğü için bu merasimlerdeki bazı uygulamalar yasaklanmış veya kısıtlanmıştır. Tez çalışmamız olan “İzdivâc ve Tenâküh Mâddesi Hakkında Tenbihâtı Hâvî İlânnâme” evliliklerin kolaylaştırılması için yapılan hukuki düzenlemelerden biridir. Araştırmamızın ilk bölümünde dönemin tarihî gelişmelerine kısaca değinilmiş, ardından evlilikler ile ilgili düzenlemelerden örnekler verilmiştir. İkinci bölümde ise ilânnâmenin yayımlanma süreci, metni ve muhtevası hakkında genel bilgi verilmiştir. İlânnâmede düğün sürecinde yer alan düğün yemeğinden çeyiz malzemelerine kadar birçok konuya değinilmiştir. Ağırlık ve düğünlerde hediye vermeye yasaklamalar getirilmiş ve mehrin miktarı da halkın maddi gücüne göre tespit edilmiştir. İlânnâmede yer alan düzenlemeler fıkıh ilmi açısından değerlendirilmiştir. Tezin son kısmında, ilânnâmenin ne zamana kadar hüküm sürdüğü araştırılmış, günümüz evlilikleriyle genel bir karşılaştırılması yapılmış ve çözüm arayışlarından bahsedilmiştir.

The assessment of the “izdivâc ve tenâküh maddesi hakkında tenbihâtı hâvî ilânnâme” in line with the science of fiqh In the 19th century, the Ottoman State faced various problems such as long wars, migration, economic depression, and population decline. During this period, the high cost of marriages has become a topic of discussion both for the public and the state officials. Since extravagant weddings were regarded as a reason for declining rates of marriage, some practices at these ceremonies were banned or limited. The subject of this thesis, “İzdivâc ve Tenâküh Maddesi Hakkında Tenbihâtı Hâvî İlânnâme” (Proclamation on the Warnings Regarding Marriage and Weddings), is one of the legal regulations aiming to facilitate marriages. The first part of our research shortly addresses the historical developments of the period, then provides examples of regulations regarding marriages. The second part provides general information on the publication process, the text and contents of the Proclamation. The Proclamation touches upon various topics in the marriage process ranging from the wedding feast to the contents of the dowry. Bride price and gifting were prohibited and the amount of mahr was determined according to the financial power of the public. Such matters mentioned in the Proclamation are assessed in line with the science of fiqh. The final part of the thesis investigates how long the Proclamation was in effect and provides a general comparison with the marriages of our time and attempted solutions.
The assessment of the “izdivâc ve tenâküh maddesi hakkında tenbihâtı hâvî ilânnâme” in line with the science of fiqh
Keywords: Düğün; Evlenme; Evlilik Masrafları; Islamic law; İlânnâme; İslam hukuku; Mahr; Marriage; Marriage Expenses; Mehir; Proclamation; Wedding