İhracatta iletişimin rolü : İvedik OSB örneği - Tekkökoğlu, Hikmet Eren (My University, 2021)
İhracat, mal ve hizmetlerin ulusal sınırların dışına, kurallar, iş ve işlemler bütünü olan yasal rejimine uygun bir şekilde gönderilmesi olarak tanımlanmakla birlikte farklı disiplinlerin inceleme alanına giren çok sayıda bileşenin doğrudan ya da dolaylı etki ettiği bir süreç olarak değerlendirilebilir. Bu sürecin dikkate değer bileşenlerinden biri ise satış öncesi, esnası ve sonrasında yürütülmesi gereken ilişki pratiği dolayısıyla iletişim olgusudur. Bu çalışmada da literatürde çalışılmamış özgün bir konu olarak ihracat süreçlerinde iletişimin rolü sorgulanmaya çalışılmıştır. Kuramsal düzeyde Grunig ve Hunt’ın iki yönlü iletişim modellerine dayanan çalışma kapsamında sahadan elde edilen veriler üzerine analize odaklanılmıştır. Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesinde yer alan ve ihracat yapabilen KOBİ’ler evreni içerisinden rassal örnekleme ile seçilen on katılımcı ile nitel araştırma dizaynı çerçevesinde yarı yapılandırılmış mülakat tekniğiyle veri elde edilmiştir. Mülakatlarda, şirketlerin kurumsallaşma düzeyleri, iletişim yönetimi, ithalatçı kuruluşlara dönük tutundurma faaliyetleri, geleneksel ve yeni medya kullanımı, kriz yönetimi vb. konularda veri elde etmeye yönelik sorular yöneltilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, iki yönlü ve sürdürülebiliriiiletişimin, ihracat devamında ve hacminin arttırılması noktasında olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, işletmelerin ağırlıklı olarak müşteri taleplerine göre şekillenen ve reaktif görünüm arz eden iletişim yaklaşımının ötesinde proaktif iletişim stratejileri geliştirmeleri gerektiği de saptanmıştır. Sonuç olarak ihracatçı kuruluşların iletişim faaliyetlerini gözden geçirip iki yönlü iletişim ekseninde iyileştirici adımlar atması gerektiği, bu noktada kamu kurumlarının yanı sıra oda, borsa ve birliklerin de süreçte teknik düzeyde katkı sunması gerektiği ifade edilebilir.

Exportation is defined as to deliver out of national borders in accordance with the legitimate regime as the whole of rules, business and processes whereas it can be evaluated as a process to which many constituents within the study field of many different disciplines have direct or indirect effects on. A constituents which matters for attention is the communication because of the necessary practice of relations at the stages of presale, sale and after sale. The role of communication on the exportation is questioned at this study as a genuine topic which has not been studied at the literature. At the content of the study based on the Grunig and Hunt’s two-way communication models at the theoretical level, it is focused on the analysis due to the data gathered from the field. The data is gathered within the framework of qualitative research through the technique of the semi-structured interview made with the 10 participants chosen by random sampling among the SMEs who can carry on exportation and located at the Ankara İvedik Industrial Site. At the reviews, the questions are posed to gather data about the companies’ levels of institutionalization, communication management,ivpromotional activities to the importers, the use of traditional and new media, crisis management, etc. It has been discovered in the light of the data gathered that two-way retainable communication has affects at the points of maintaining exportation and increasing it volume. In this way, it is necessary for the companies to develop proactive communication strategies besides their communication approach which is mainly shaped due to the customer demands and showing reactive pose. As a result, it can be stated that the exporter companies should review their communication activities and take steps improving in the axis of two-way communication while the chamber, exchange market and associations as well as government agencies should present technical contributions.
Keywords: Communication; corporate communication; exportation communication; Exports; Halkla ilişkiler; İhracat; ihracat iletişimi Exportation; iletişim; İletişim; kurumsal iletişim; Public relations