Türkiye'de Öğrenim Gören Türk ve Akraba Topluluk Öğrencilerinin Stres Kaynakları, Başaçıkma Tarzları ile Ruh Sağlığı Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı, Türk ve akraba topluluklarından öğrenim görmek için Türkiye'ye gelen öğrencilerin stres kaynakları, stresle başaçıkma tarzlarını ve bunların ruh sağlıkları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmaya katmanlı örnekleme yöntemi kullanılarak yansız seçilmiş 17-36 yaş arası iki yüz otuz iki öğrenci katılmıştır. Örneklemi oluşturan grubun stres kaynakları araştırmacılar tarafından hazırlanan bir araçla belirlenirken, stresle başaçıkma tarzları Stresle Başaçıkma Tarzları Ölçeği, ruh sağlığı parametreleri de Kısa Semptom Envanteri ile değerlendirilmiştir. Ekonomik problemler ile gelecek kaygısı hem en çok karşılaşılan sorun hem de en fazla stres yaratan faktörler olarak ifade edilmiştir. Erkeklerin problem odaklı başaçıkma tarzlarını daha fazla kullandığı bulgulanırken bayanlar ve yüksek stres yaşadığını ifade edenlerin daha fazla psikopatolojik semptom gösterdiği saptanmıştır. Etkin başaçıkma yöntemleri (örn. Kendine Güvenli Yaklaşım) ruh sağlığı ile olumlu korelasyonlara sahipken, edilgen başaçıkma yöntemleri (örn., Çaresiz Yaklaşım) tam tersi bir tablo ortaya koymuştur. Çalışma son olarak bu bulguları mevcut literatür çerçevesinde tartışmış, psikolojik danışma açısından doğurgularla tamamlanmıştır.

The purpose of the present study is to investigate the impact stress and coping on the psychological well-being of the students of Turkic and relative societies' studying in Turkey. The sample of the study was selected using random-cluster sampling technique and includes 232 17-36 years old students. The main stress sources were listed by the researchers, coping was measured by the Ways of Coping with Stress Scale, and the parameters of psychological well-being was measured by the Brief Symptom Inventory. Economical problems along with future anxiety are both the most frequent and the strongest causes stress. It was found that while men preferred using more problem-focused coping strategies, women and those who indicated high levels of stress displayed more psychosomatic symptoms. Whereas active coping strategies to deal with stress (i.e., self-reliance approach and etc.) were found to be positively correlated with psychological well-being, passive coping strategies (i.e., hopelessness approach and etc.) were negatively correlated with psychological wellbeing. Finally, the study discussed the findings in the light of current literature and offered suggestions regarding psychological counseling.
The Sources of Stress, Coping and Psychological Well-Being among Turkic and Relative Societies' Students in Turkey
Keywords: Davranış Bilimleri