Kooperatiflerde marka yönetimi - Kösem, Yıldız (My University, 2008)
ÖNSÖZ Tarım satış kooperatifleri ve birlikleri yerine getirdiği fonksiyonlar itibari ile ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.Tarım satış kooperatifleri ve birlikleri üreticinin ürünlerini satın almakta, değerlendirmekte, işlemekte, depolamakta ve gerektiğinde üreticilerin ihtiyaç duyduğu tarımsal girdileri sağlamaktadır. Bu çalışmada; Türkiye’de faaliyette bulunan tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin ürün pazarlamalarında aldıkları markalama kararları ve etkileri incelenmiştir. Bu amaçla öncelikle kooperatif kavramı ve tarımsal kooperatifler incelenmiş daha sonra ise marka kavramı ana hatlarıyla ele alınmıştır. Son olarak ise Türkiye’de faaliyette bulunun tarım satış kooperatifi ve birliklerinden Tariş İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar TSKB, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı TSKB, Marmara Zeytin TSKB (Marmarabirlik),Gül,Gülyağı ve Tohumlar TSKB (Gülbirlik)‘nin ürünleri ile ilgili aldıkları markalama kararları ve etkileri incelenmiştir.

The Agricultural sales co-operatives unions have an important role in the economy of the country.The Agricultural sales co-operatives unions buy,appraise and store the products of producers.In addition to these,they supply the agricultural input if it is necessary for the producers. This work aims at investigating the decisions of the trademark of the Agricultural sales co-operatives unions and its effects.For this reason,first ‘cooperation’ term and the agricultural co-operatives are determined. Then, ’trademark’ term is discussed in general.Finally, the decisions of the trademark of the Agricultural sales co-operatives unions and its effects facilitating in Turkey are investigated. The co-operatives which are studied are those:Taris Figs,Raisins,Cotton and Oil Seeds Agricultural Sales Co-operatives Unions,Taris Olives and Olive Oil Agricultural Sales Co-operatives Unions,Marmara Olives Agricultural Sales Co-operatives Unions(Marmarabirlik),Rose,Rose Oil and Seeds Agricultural Sales Co-operatives Unions.
Keywords: Kooperatif; Marka Yönetimi; Tarımsal Kooperatif