Three dımensıonal evaluatıon of nasal aırway changes ın surgıcally assısted rapıd maxıllary expansıon cases - Harırı, Racha (My University, 2016)
Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi yapılan hastalarda burun boşluğu hacminde meydana gelen değişikliklerinin üç boyutlu olarak değerlendirilmesi Amaç; Bu çalışmanın amacı cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi yapılan hastalarda, burun boşluğunda meydana gelen hacim değişikliklerinin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) verileri kullanılarak değerlendirilmesidir. Materyal ve yöntemler: Bu çalışmanın materyalini Marmara Üniversitesi Ortodonti nden seçilen 20 adet hastanın (5 erkek, 15 kadın) kayıtları oluşturmaktadır. Bütün hastalara üst çene darlığı teşhisi konulmuş ve cerrahi destekli hızlı üst çene genişletme operasyonu yapılmıştır. Hastaların 10’unda kortikotomi esnasında pterygoidmaksiller birleşimde ayırıcı kesi yapılmazken, 9’unda ayırıcı kesi yapılmıştır. Hastalara ait KIBT taramaları operasyon öncesi ve operasyon sonrası 3-6 aylık dönemde alınmış ve tarama verileri MIMICS 11.02 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular ve sonuç: Verilerin değerlendirilmesi sonucunda operasyon öncesi ve operasyon sonrası ölçümler arasında anlamlı farklar bulunmustur. Hızlı maksiller genişletmeye bağlı olarak 3-6 aylık retansiyon sonrası dönemde, burun boşluğu hacminde %10,6 oranında anlamlı bir artış meydana geldiği belirlenmiştir. Burun boşluğu hacminde operasyon öncesine gore, operasyon sonrası meydana gelen hacim artışı istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,000). Pterygomaksiller birleşimde ayırıcı kesi yapılan ve yapılmayan hasta grupları arasında burun boşluğunun hacimsel değişiklikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi, burun boşluğu, burun boşluğu hacmi, , konik ışınlı bilgisayarlı tomograf.

Three Dimensional Evaluation of Nasal Airway Changes in Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion Cases. Aim: The purpose of this study was to evaluate changes in the volume of the nasal cavity in patients with maxillary constriction, treated by Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion (SARME), using Cone-Beam Computed Tomography (CBCT). Materials and methods: The study included 19 patients diagnosed with transverse maxillary constriction who underwent Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion. The subjects of this study were 19 patients (4 males, 15 females, mean age 18.5 years), selected from the archive files of the Orthodontic Department of Marmara University, Istanbul, Turkey. Ten of the patients had undergone SARME without pterygoid dysjunction (SARME-PD) and 9 had undergone SARME with pterygoid dysjunction (SARME+PD) The cone beam computed tomograms of all patients taken before and after 3-6 months postoperatively were analyzed by Mimics 11.02 software. Results and conclusion: After examining the data, a significant difference was found between the pre-op, post-op measurements. There was a significant increase of 10.6 % in the volume of the nasal cavity due to SARME as measured at the end of 3-6 months retention period. According to the average pre-op nasal cavity volume, the increase in the post-op period was statistically significant (p=0.000). There was no statistically significant difference between the nasal cavity volumes of patients who had undergone SARME-PD and those who had undergone SARME+PD. Key words: Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion, nasal cavity, nasal volume, Cone beam computed tomography.
Keywords: Ağız; Cerrahi; Çene; Ortodonti