Mevsimlik tarım işçiliği: Giresun örneği - Yeniay, Gamze (My University, 2011)
Mevsimlik işçiler, Mevsimlik göçler, Fındık, Tarım, Tarım Politikaları ÖZET MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ: GİRESUN ÖRNEĞİ Fındık üretim sürecinde, esnek, güvencesiz ve sağlıksız koşullarda çalışan mevsimlik tarım işçileri üzerine son yıllarda bazı çalışmalar yapılsa da genellikle ülkenin en yoksul katmanını oluşturan, topraksız köylülerden oluşan bu kişilerin emeklerinin görünür kılınmadığı gözlemlenmiştir. Bu çalışma Giresun Bölgesi üzerine yoğunlaşmıştır. Bölgenin ana tarımsal ürünü olan fındığın üretim sürecinde kullanılan iş gücü ve onu etkileyen bütün bağlamlar üzerine teorik ve tarihsel pratiklerle desteklenmiş bir alan çalışması olmuştur. Alan araştırması yapılırken mevsimlik tarım işçileri ve fındık üreticileri ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda sorunun köklerinin kapitalizmin kodlarında saklı olduğu anlaşılmıştır. Seasonal workers, Seasonal migrations, Hazelnut, Agriculture, Agricultural policies

SEASONAL AGRICULTURAL WORKMANSHIP: GIRESUN CASE There has been some researches made upon seasonal agricultural labourers who work under flexible, precarious and unhealthy conditions throughout the hazelnut production process. However, it has been observed that endeavaour of these people, who represent the poorest part of the population, is not truly appreciated. This study is a field work which focuses on Giresun region. Besides, it has been supported by theoretical and historical practises upon labour force used in the production process of the region's main agricultural product, hazelnut, and all the factors affecting it. While this fieldwork is being performed there has been made detailed interviews with agricultural labourer and hazelnut producers.As a result of this research, it has been understood that the origin of this matter is hidden in the codes of capitalism.
Keywords: Göçler; Mevsimlik İşçiler; Tarım Politikası