Müzik öğretmenlerinin müzik performans kaygılarının ve iş doyumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - CAN, AJDA AYLİN (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmenlerinin müzik performans kaygıları ile iş doyumlarını incelemek ve varsa çeşitli değişkenlere göre aralarında bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmaya, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Ağrı İlinde görev yapan ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında çalışan 101 müzik öğretmeni katılmıştır. Araştırmaya katılan müzik öğretmenlerinin, müzik performans kaygılarının ölçülmesi amacıyla, Tokinan (2013) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan \"Müzik Performans Kaygı Ölçeği\" ve iş doyumu düzeylerinin belirlenmesi amacıyla ise Baycan (1985) tarafından Türkçeye uyarlanan \"Minnesota İş Doyumu Ölçeği\" kullanılmıştır. Öğretmenlerin, demografik verilerinin toplanması amacıyla ise araştırmacı tarafından hazırlanan \"Kişisel Bilgi Formu\"ndan yararlanılmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesi SPSS 23.0 istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. Bulguların elde edilmesinde bağımsız/ilişkisiz gruplar t-testi, Kruskal-Wallis H testi, post-hoc Mann-Whitney U testi ve Pearson momentler çarpımı korelasyonu katsayıları kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda, araştırmaya katılan müzik öğretmenlerinin, müzik performans kaygılarının düşük seviyede olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkenine göre, kadın müzik öğretmenlerinin kaygı puanlarının, erkek müzik öğretmenlerine oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan müzik öğretmenlerinin iş doyumu düzeylerinin orta seviyede olduğu, mezun olunan lise değişkenine göre elde edilen bulgularda ise düz liselerden mezun olan müzik öğretmenlerinin iş doyumu düzeylerinin, güzel sanatlar ve spor liselerinden mezun olanlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan müzik öğretmenlerinin müzik performans kaygı düzeyleri (puanlarıyla), iş doyum düzeyleri (puanları) arasında ise negatif yönde zayıf ile orta güçlük seviyesinde değişen anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05).
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Sanat Eğitimi; Müzik Eğitimi; Social Sciences and Humanities; Education; Education in Art; Education in Music; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities