Düşük enerji seviyeli lazerlerin sıçanlarda üç farklı dikiş materyali ile primer olarak kapatılan cerrahi yaraların iyileşmesindeki biyostimülatif etkisinin incelenmesi - Uzun, Onur (My University, 2011)
Düşük Enerji Seviyeli Lazerlerin Sıçanlarda Üç Farkli Dikiş Materyali ile Primer Olarak Kapatılan Cerrahi Yaraların İyileşmesindeki Biyostimülatif Etkisinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı, ratlarda oluşturulan ve üç farklı dikiş ile kapatılan cerrahi yaraların iyileşmesinde farklı güç ve sürelerde uygulanan Düşük Enerji Seviyeli Lazerin biyostimülatif etkinliğinin incelenmesi ve çıkan sonuçların değerlendirilmesidir.Çalışmamız; Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma ve Hayvan Laboratuarı ‘nda 42 adet Wistar Albino üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız, 4 çalışma ve 2 kontrol grubu olmak üzere 6 grup olarak ve her grupda 7 hayvan olacak şekilde planlanmıştır. Bütün deney hayvanlarının sırt derilerine 3’er adet 1’er cm lik tam kalınlıkta kesiler yapılmış ve boyundan itibaren 1. kesi 4-0 ipek dikiş ile ortadaki kesi 4-0 vicryl dikiş ile kuyruğa yakın bölgedeki son kesi ise 4-0 prolene dikiş ile kapatılmıştır. Her kesinin kapatılmasında, biri tam ortada diğerleri yara kenarına 2 mm mesafede toplam 3 adet dikiş kullanılmıştır. Kontrol grupları herhangi bir işlemden geçmeden, 1.grup 7. günde 2. Grup ise 14. günde sakrifiye edilmiştir. Çalışma grubu 1 ‘e 820 nm lik GaAlAs diyot lazer her insizyona 50mW, 4 J, 0 frekansta 80 saniye boyunca 7 gün, çalışma grubu 2 ye ise aynı doz 14 gün boyunca uygulanmıştır. Çalışma grubu 3 de ise aynı lazer 25 mW, 2 J, 0 frekansta 80 saniye boyunca 7 gün, çalışma grubu 4 de ise aynı doz 14 gün boyunca uygulanmıştır. Uygulama süreleri bittikten sonra deney hayvanları sakrifiye edilmiş ve doku örnekleri histolojik inceleme için alınmıştır. Alınan doku numunelerinin histopatolojik incelemesinde 7.gün gruplarında düşük enerji seviyeli lazer uygulanan gruplarda her iki dozda kontrol gruplarına oranla artan rejenerasyon, kan akımı ve kollajen sentezi bulgularına rastlanmıştır. Yine yara iyileşmesinin 14. günü sonunda farklı güçte lazer uygulanan grupların kontrol guruplarını karşılaştırdığımızda histopatolojik olarak kronik yara iyileşmesine etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Ama yine birinci hafta sonuçlarıyla paralellik gösterecek şekilde kollajen sentezinde ve anjiogenesis de artış tespit edilmiştir. Kullanılan dikiş materyalinin ise yara iyileşmesine lazer uygulanımında etkisinin minimal olduğu, sadece uzun dönem rezorbe olan vicryl süturda dozun artmasıyla reaksiyonun arttığı ve iyileşmeyi olumsuz etkileyebileceği sonucuna varılmıştır. yostimülasyon, , dikiş, düşük enerji seviyeli lazer tedavisi, yara, yara iyileşmesia 2.

Investigation Of The Biostimulative Effect Of Low Level Laser in Surgical Wounds Which is Created in Rats Sutured By Three Different Ssuturing Materials The aim of this study is to observe the biostimulative efficiency of LLLT(Low-Level-Laser-Therapy)applied at different powers and durations on the healing of surgical wounds closed by three different methods of suturing by evaluation of the results. Our study was done at the Marmara University Medical School, Laboratory Of Experimental Research on Animals on forty-two Wistar Albinos. The study was planned with a total of six groups(seven animals in each); four of these being experimental and the other two as control groups. Three one-centimeter full-thickness incisions were made on the back of each animal. Beginning from the neck; the first incisions were closed with 4-0 silk sutures, the second incisions were closed with 4-0 vicryl sutures, and the third incisions close to the tail region were closed with 4-0 prolene sutures. On the closure of every incision a total of three sutures were used; one in the middle of the wound, and one on each side of the middle. The control groups(1,2) weren’t subjected to any LLLT treatment and sacrificed on the seventh and fourteenth day respectively. Group 3’s rats’ each incision was treated with 820 nm wavelength 50mW, 4 J, 0 frequency GaAlAs diode laser for 80 seconds each day for 7 days. Group 4’s rats’ each incision was treated with the same dose for 14 days. Group 5’s rats’ each incision was treated with the same laser at 25mW, 2 J, 0 frequency for 80 seconds each day for 7 days. Group 6’s rats’ each incision was treated with the same dose for 14 days. After the treatment period was over all the animals were sacrificed and tissue samples were collected for histological analysis. The histopathological examination of both the 7-days samples showed increased regeneration, blood flow and collagen synthesis compared to their control groups. The histopathological examination of the 14-days samples showed that LLLT had no effect on chronic wound healing, but like the 7-days samples both groups’ samples showed increased collagen synthesis and angiogenesis. The results also show that the type of suture material used had no significant effect on laser treatment, only that sutures that are resorbed in a long period like vicryl may lead to increased tissue reaction when the dose is increased and that may have a negative effect on wound healing. ostimulation, low level laser therapy, sutur, wound, wound healing
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Tedavi_Ağız ve Diş Sağlığı