Kenevir içeren polipropilenin mekanik özelliklerine çörek otu ilavesinin ve uyumlaştırıcı konsantrasyonunun etkisi - TAŞDEMİR, MÜNİR; ULUTAŞ, ELİF (My University, 2024)
Polimerler; kolay işlenebilme, düşük maliyete sahip olma ve hafiflik gibi özelliklerinden dolayı son yıllarda hayatımızda oldukça büyük bir yere sahip olan malzemelerdendir. Bu çalışmanın amacı ağırlıkça (ağ.) %20 oranında kenevir içeren polipropilenin (PP) mekanik özelliklerine çörek otu (ÇO) ilavesinin ve uyumlaştırıcı konsantrasyonunun etkisi incelemektir. Her bir grup için PP/20KNR matris içerisine ağ. %20 oranında öğütülmüş ÇO ve ara yüzey uyumunu arttırmak için sırasıyla ağ. %5, 10, 15 oranlarında maleik anhidrit aşılı PP (MAPP) maddesi eklenmiştir. Eriyik haline getirme ekstrüder ile sağlanmıştır. Polimer kompozitler granül haline getirilerek enjeksiyon makinesi ile kalıplanmıştır. ÇO ve MAPP’nin mekanik özellikler üzerindeki etkileri; çekme testi, izod darbe testi, sertlik testi ve yoğunluk testi ile incelenmiştir. ÇO, kenevir ve MAPP oranlarının matris içerisindeki dağılımı taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile test edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Polipropilen, mekanik özellikler, çörek otu, maleik anhidrit aşılı polipropilen, kenevir.

Polymers are materials that have gained significant importance in our lives in recent years due to their characteristics such as ease of processing, low cost, and lightweight. The aim of this study is to examine the effect of black cumin addition and compatibilizer concentration on the mechanical properties of polypropoylene (PP) containing 20% hemp by weight. For each group, 20% ground black cumin was added to the PP/20KNR matrix, and MAPP was added at 5%, 10%, and 15% by weight levels successively to increase interfacial adhesion. The melt blending was achieved using an extruder. The polymer composites were pelletized and molded using an injection machine. The effects of black cumin and maleic anhydride grafted PP (MAPP) on the mechanical properties were investigated through tensile testing, Izod impact testing, hardness testing, and density testing. The distribution of black cumin, hemp, and MAPP in the matrix was examined using scanning electron microscopy (SEM). Keywords: Polypropylene, mechanical properties, black cumin, maleic anhydride grafted polypropylene, hemp.
Effect of black seed addition and compatibilizer concentration on the mechanical properties of hempcontaining polypropylene
Keywords: Polipropilen; mekanik özellikler; çörek otu; maleik anhidrit aşılı polipropilen; kenevir.; Polypropylene; mechanical properties; black cumin; maleic anhydride grafted polypropylene; hemp