GELİR DAĞILIMI VE EĞİTİM HARCAMALARI - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Gelir dağılımı ve eğitim harcamaları arasında çift yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Toplumdaki gelir dağılımı eşitsizliği, eğitime olan talep düzeyini etkilemekte ve düşük gelir düzeyine sahip ailelerin çocuklarının eğitim imkânlarından daha az yararlanması söz konusu olmaktadır. Eğitimin maliyetinin aile için yüksek olması ve gelir eşitsizliği eğitime katılımı engellemekte ve bu sebeple gelir dağılımı daha bozuk hale gelmektedir. Daha bozuk bir gelir dağılımı ise eğitim eşitsizliklerini artırmaktadır. Diğer yandan eğitime katılımın artması düşük gelir düzeyine sahip olan kişilerin gelirlerini artırarak kazanç eşitsizliklerini azaltabilir ki, bu da gelir dağılımını düzeltici bir etki yapabilir. Bu çalışmada birinci yöndeki etki, diğer bir deyişle gelir dağılımı bozukluğunun eğitime katılımı ne yönde etkilediği, üzerinde durulacaktır. Bu sebeple, Türkiye'nin ve diğer OECD ülkelerinin eğitim harcamaları ve gelir dağılımı karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir.

There exists a mutual relationship between income distribution and education expenditure. The inequality in income distribution of a society affects the demand on education and the children of families with low income levels take less advantage of education. The cost of education and income inequality hinder the access to education, so the income inequality worsens. The worsening in income equality triggers the worsening in education inequality. On the other hand, a decrease in education inequality increases the incomes of people with low income, hence this may have a positive impact on income distribution. In this study, the first impact, namely how the income distribution disorder affects the participation in education, shall be focused on. So education expenditures and income distributions of Turkey and OECD countries shall be compared and analyzed.
INCOME DISTRIBUTION AND EDUCATION EXPENDITURES