Kültürel çeşitliliğin medyada temsili; TRT örneği - Katurman, Evin (My University, 2008)
ÖNSÖZ Kültürel çeşitlilik, günümüzde yoğunca kullanılan ve tartışma konusu olan kavramlardır. Kültürel çeşitlilik genel olarak, farklı kültürel yapıların bir arada yaşaması, kendisini ifade etme olanağının sunulması ve desteklenmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Çeşitlilik olgusunun siyasal açıdan yönetimi, ulus-devletler ile uluslararası ve ulus-ötesi kuruluşlar tarafından önemli bir sorunsal olarak algılanmaktadır. Kültürel çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesinde önemi yadsınamayacak alanlardan biri kitle iletişim araçlarıdır. Yaygınlığı ve etkisi dikkate alındığında en önemli kitle iletişim aracı olan televizyon, kültürel çeşitliliğin temsilinde belirleyici bir rol oynayabilir. Ancak televizyon yayıncılığının mevcut durumu kültürel çeşitliliğin temsilinde yeterli bulunmaktadır. Tez çalışması ile kültürel çeşitliliğin özellikle kamu hizmeti yayıncılığında temsili, TRT örnekleminde incelenmektedir. TRT’nin kültür politikası ve kültürel çeşitliliği algılayışı ortaya konulmaktadır. Türkiye farklı etnik köken, inanç, dil ve kültürleri barındıran, kültürel çeşitliliği içeren bir ülkedir. Tez çalışması ile amaçlanan, toplumsal barış ve hoşgörü kültürü içerisinde, kültürel çeşitliliğin TRT kurumunda yeterli düzeyde yansıtılması gerektiğini ortaya koymaktır. Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle TRT yayıncılığında farklı dil ve lehçelerde yayın ile önemli açılımlar sağlanmıştır. Günümüzde bu açılımların devam etmesi ve yeni düzenlemelerin gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Tez çalışması süresince verdiği destek ve güvenden dolayı tez danışmanım Prof. Ahmet Şahinkaya’ya teşekkürlerimi borç bilirim. PREFACE Cultural diversity is heatedly debated issue in today's world. In general, cultural diversity is described as co-existence of different cultural structures, availability and support of right to self-expression. Management of the diversity concept is regarded as a serious matter by national states and both international and international organizations in political terms. Mass media communication devices are of utmost importance in the preservation and improvement of cultural diversity among other fields. Televisions can play a leading role in cultural diversity representation when widespread characteristics of TV and its impact are taken into consideration. However, the current situation of television broadcasting is deemed adequate in cultural diversity representation. In the thesis study, cultural diversity representation in public broadcasting services in particular is addresses through TRT sample. TRT’s cultural policy and the perception of cultural diversity are examined. Encompassing cultural diversity, Turkey is a country where people from different ethic, religious, cultural and language backgrounds live together, The aim of the thesis study is to suggest that the cultural diversity representation should find its place in adequate level within social peace and tolerance culture in TRT. In European Union accession process, TRT has made an important stride with broadcasting of different languages and dialects. TRT is expected to make further progress in this sense and new regulations are enacted to this end. I am indebted to my thesis adviser Prof. Doc. Mr. Ahmet Şahinkaya for his kind support and faith in me through this thesis study.
Keywords: İletişim; Kültürel Çeşitlilik; Medya